Birinci Makam, Üçüncü Nükte
İçerikler
-
Yirminci Söz'ün, Birinci Makam'ının, Üçüncü Nükte'sinin başındaki ayet-i kerimenin mealini verir misiniz?
-
"Herkese malum ve adi olan taşların şu fıtri bazı hâlât-ı tabiiyesini, en mühim ve büyük mes'eleler suretinde bahis ve beyanda ne mana var, ne münasebet var, ne ihtiyaç var?" Taşların Kur’an’da bahsedilmesini biraz açıklar mısınız?
-
"Evet, i'caz-ı Kur'ân’ın bir esası olan îcaz..." Buradaki “îcaz”dan maksat nedir?
-
"Hidayet-i Kur'an’ın bir nuru olan lütf-u irşad ve hüsn-ü ifham..." Buradaki "Lütf-u irşad ve hüsn-ü ifham"dan murad nedir?
-
"Kur'an’ın muhatapları içinde ekseriyeti teşkil eden avama karşı küllî hakikatleri ve derin ve umumi düsturları, me'luf ve cüz'î suretler ile gösterilsin..." Bu saklı olan küllî düsturlar ve gayeler kimler içindir?
-
"Hem âdet perdesi tahtında ve zeminin altında harikulâde olan tasarrufat-ı İlâhîye, icmalen gösterilsin." izah eder misiniz?
-
"Ey benî-İsrail ve ey benî-Âdem! Sizlere ne olmuş ki: Kalbleriniz taştan daha câmid ve daha ziyade katılaşmıştır..." diye başlayan paragrafın haşiye ile birlikte izahını yapar mısınız?
-
Yirminci Söz'ün, Birinci Makam, Üçüncü Nükte'de; taş için "sağır" deniyor, hikmeti ne olabilir? Bir de "su cetvelleri" benzetmesi hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Taleb-i rü'yet hadisesinde, meşhur dağın tecelli ile parçalanması ve taşlarının dağılması gibi..." Taleb-i rü’yet hadisesini anlatır mısınız? Dağın parçalanma hadisesini herkes görmüş müdür?
-
"Aslı, sudan incimâd etmiş, âdeta yekpare taşlardan ibaret olan ekser dağların..." ifadesini nasıl anlamalıyız?
-
"...ekser dağların zelzele veya bazı hâdisat-ı arziye suretinde tecelliyat-ı celaliye ile o dağların yüksek zirvelerinden o haşyet verici tecelliyat-ı celaliyenin zuhuruyla..." Depremin ve diğer arzî hadislerin farklı gaye ve maksatları neler olabilir?
-
"Elbette, o haşyetten o yüksek mevkii terk edip mütevaziâne aşağı yerleri ihtiyar etmek ve o mühim menfaatlere sebep..." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"...ve ehemmiyetli hakikatlerin uçlarını üç fıkra içinde üç vakıa-yı meşhure ve meşhude ile gösteriyor ve medar-ı ibret üç hâdise-i uhrayı hatırlatmakla latîf bir irşad yapar, mukavemetsûz bir zecreder." Üç hadiseyi ve onlarla verilen dersi açar mısınız?
-
"Hazret-i Musa Aleyhisselâmın asasına karşı kemal-i şevk ile inşikak edip on iki gözünden on iki çeşme akıtan taşa işaret etmekle,.." Taştan, on iki pınar akmasının tarihi yönünü ve hikmetini açıklar mısınız?
-
"Musa Aleyhisselâm'ın asasına karşı kemâl-i şevk ile inşikak edip on iki gözünden on iki çeşme akıtan taşa işaret etmekle,.." On iki çeşmenin bizim manevi âlemimize bakan cephesi ne olabilir?
-
Tûr-i Sîna hakkında bilgi verir misiniz? Bu dağın Musa (as) ile münasebeti nedir? "Ahz-ı Mîsak" nedir? Ve Tûr dağının üzerlerinde tutulmasının sebebi nedir?
-
"Bu fıkra ile dağlardan nebeân eden Nil-i mübarek, Dicle ve Fırat gibi ırmakları hatırlatmakla,.." Bu ayetle Nil, Dicle ve Fırat ırmaklarının kastedildiğini nasıl anlıyoruz?
-
"O üç nehrin her birine cennetten birer katre her vakit damlıyor ve ondan bereketlidirler..." Bu üç nehre cennetten birer damla damlamasını izah edebilir misiniz?
-
Cennetten beslenen dört ırmak hangisidir? Konu hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Ey benîisrail ve ey benîâdem! Kalp katılığı ve kasavetinizle öyle bir Zat-ı Zülcelâl'in evamirine karşı itaatsizlik ediyorsunuz..." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"سُبْحَانَ مَنْ بَسَطَ اْلاَرْضَ عَلَى مَاءٍ جَمَدْ kati delalet ediyor." Tesbihat-ı Nebeviyeyi izah eder misiniz?
-
Üçüncü nüktenin sonundaki Arabî duanın mealini verir misiniz?