"Zat-ı Zülcelalin ve o Sultan-ı Ezel ve Ebedin istiğna-yı zatisi var. Ve istiğna-yı mutlak içindedir. Hiçbir cihetle kâinata ve mevcudata ihtiyacı olmayan bir Ganiyy-i Ale'l-Itlaktır." Ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Mutlak" mukayyedin zıddıdır, kayıt altına girmeyen demektir.

Allah’ın bütün sıfatları mutlaktır, yani Cenab-ı Hak sıfatlarını icra ettiğinde bir başka sıfat bu icraata engel olamaz.

“Hiçbir cihetle kâinata ve mevcudata ihtiyacı olmayan bir Ganiyy-i Ale'l-Itlaktır.” Yani mahlukatın varlığı ile yokluğu, insanların inanmaları ile inanmamaları, ibadet etmeleriyle etmemeleri onun zatı için müsavidir. İnsanların inanmalarıyla onun zatının kemalinde bir artma olmayacağı gibi, bütün insanların küfür ve isyan içinde bulunmaları hâlinde de yine onun zatının kemalinde hiçbir noksanlık olmaz.

Allah her türlü ihtiyaçtan münezzehtir. Mahlukatı yokluk karanlıklarında bırakmayıp varlık nuruna kavuşturması sırf rahmetindendir.

Hiçbir şeye muhtaç olmayan Allah, elbette insanın ibadetine de muhtaç değildir. İnsana ibadeti emrederek onu böylece huzuruna kabul etmesi de rahmetindendir.

"İşte rahmet seni, ey insan, o Müstağnî-yi Ale'l-Itlak'ın ve Sultan-ı Sermedînin huzuruna çıkarır ve ona dost yapar ve ona muhatap eder ve sevgili bir abd vaziyetini verir." (Lem'alar, On Dördüncü Lem'a, İkinci Makam.)

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 14.618
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...