"Âdeta bin bir ismin cilvesinin bir nokta-i mihrakiyesi hükmünde bir camiiyeti var." cümlesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Âdeta bin bir ismin cilvesinin bir nokta-i mihrakiyesi hükmünde bir câmiiyeti var." (Lem'alar, 14. Lem'a, İkinci Makam)
Allah’ın bütün isim ve sıfatları insanın cephesine ve mahiyetinde tecelli edip kendini gösteriyor. İnsan bu noktadan yani ilahi isim ve sıfatlara ayna ve mazhar olma noktasından, bütün mahlukattan daha üstün, geniş ve muazzam bir özelliğe sahiptir.
Mesela, Güneş'te sekiz isim ve bir çiçekte altmış yetmiş isim tecelli ederken, insanda bütün isimler tecelli ediyor. İnsanın kâinatın halifesi olması da bu özelliğinden dolayıdır. Diğer mahlukat insan kadar Allah’ın bütün isim ve sıfatlarına tam manasında bir merkez bir odak olamıyor.
İnsan Allah’ın isim ve sıfatlarına ayna ve mazhar olma bakımından çok geniş çok derin ve çok kapsamlı bir mahiyete ve özelliğe sahiptir. Bu nedenle insanın manevi açıdan terakki ve tedenni etmesinde bir sınır bir hudut bulunmuyor. Marifetullah açısından melekleri bile geride bırakacak bir üstün yaratılışa sahiptir.
İnsanın mahiyetinde tecelli eden isimlere birkaç örnek:
Halık (yaratıcı), Kayyum (varlıkta durduran), Kadîr (kudret sahibi), Muhyi (hayat veren), Mumît (öldüren), Alîm (ilim sahibi), Hakîm, (hikmet sahibi), Murîd (irade eden / iradesiyle çiçeği yaratan), Basîr (gören / görmemesi mümkün değildir), Mütekellim (konuşan /çiçek: mücessem bir kelimedir), Fettah (suret açan), Musavvir (şekillendiren), Rahman / Rahîm (merhamet eden), Razzak (rızık veren), Müzeyyin (süsleyen), Mülevvin (rengini veren), Mücemmil (güzellştiren), Müfaddil (üstün kılan / çiçek: diğer bazı varlıklardan daha üstündür), Kerîm (keremini gösteren), Cevad (cömert davranan), Muhsin (ihsanda bulunan), Latîf (lütfeden), Karîb (yakın olan / ilim ve kudretiyle her şeye yakın olduğu gibi), Rakîb (kontrol eden, gözeten), Hafîz (koruyan / eceli gelinceye kadar korur)...
İlave bilgi için tıklayınız:
- Hayatın, "tecelliyat-ı ehadiyete ve cilve-i samediyete ayinelik etmesini" izah eder misiniz?
- Eğer insan isen, Bismillâhirrahmânirrahîm de (VİDEO).
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü