"Bu tercümanı konuşturan, esrar-ı rahmeti öğrenir ve envar-ı Rahimiyeti ve şefkati görür." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"İşte, Bismillâhirrahmânirrahîm, Fâtiha’nın fihristesi ve Kur’ân’ın mücmel bir hülâsası olduğu cihetle, bu mezkûr sırr-ı azîmin ünvanı ve tercümanı olmuş. Bu ünvanı eline alan, rahmetin tabakatında gezebilir. Ve bu tercümanı konuşturan, esrar-ı rahmeti öğrenir ve envar-ı Rahimiyeti ve şefkati görür." (Lem'alar, On Dördüncü Lem'a, İkinci Makam, Dördüncü Sır)

Tercüman burada “Bismillâhirrahmânirrahîm” oluyor. Onun konuşturulması ise her işin ve amelin başında onu zikretmek ve besmeledeki Allah, Rahman ve Rahim isimlerinin kâinat, dünya ve insan suretindeki tecellilerini okumak ve tefekkür etmek oluyor.

Yani insan her iş ve amelinin başında besmele çeker ve besmeledeki Allah, Rahman ve Rahim isimlerinin tecellilerini tefekkür ederse rahmetin sırlarını öğrendiği gibi hususi bir şekilde merhamet ve şefkate de mazhar olur demektir. Besmeleyi konuşturmak bu anlama geliyor.

Besmele insanı doğrudan Allah'a bağlar. Onun isimleriyle kâinata bakmayı ve daima onun huzurunda olduğunun keyfiyetini kazanır.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Besmele nedir? Kainatta cereyan eden hadiseler arasında bir bağ mıdır, bir kalıp mıdır; insandaki sayısız cihazları çalıştıran elektrik gibi midir?

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...