Beşinci Söz'de; "Namaz kılmak ve büyük günahları işlememek" ifadesindeki "büyük günahlar" yedi büyük günah mı?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Burada "yedi büyük günah" ifadesi belirtilmediğine göre, bütün büyük günahları anlamak daha mâkul olur. Zira, yedi büyük günahın dışında pek çok büyük günah vardır.

Üstad Hazretleri kebâiri, yani yedi büyük günahı şu şekilde izah ediyor:

"Hem mektubunuzda yedi kebâiri soruyorsunuz. Kebâir çoktur; fakat ekberü'l-kebâir ve mûbikat-ı seb'a tâbir edilen günahlar yedidir: Katl, zina, şarap, ukuk-u vâlideyn (yani kat-ı sıla-i rahim), kumar, yalancı şehadetlik, dine zarar verecek bid'alara taraftar olmaktır."(1)

Üstadımızın “Bu zamanda farzları yapan ve kebairi terk eden kurtulur.”, tespiti, bu dehşetli zamanın şartlarına tam uygun bir tespittir. Yedi büyük günahı işlemeyip, farzları yerine getiren kişi, inşallah imanını muhafaza etmiş olur.

Bir ayette mealen şöyle buyrulur:

"Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.” (Nisa, 4/31)

(1) bk. Barla Lâhikası, 259. Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 14.147
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

denizm

"Üstadımızın “Bu zamanda farzları yapan ve kebairi terk eden kurtulur.”, tespiti, bu dehşetli zamanın şartlarına tam uygun bir tespittir. Yedi büyük günahı işlemeyip, farzları yerine getiren kişi, inşallah imanını muhafaza etmiş olur. " demişsiniz.

Bediüzzaman Hazretleri "kebairi işlemeyen" diyor siz "ekberü'l kebairi işlemeyen" demişsiniz??

 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Kebair büyük günahlar anlamına gelir yedi büyük günah ise bu günahlar içinde en yaygın ve en tehlikeli olanlarıdır bu yediyi terk eden diğerleri de terk eder kanaatindeyiz. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...