"Bir dehâ-yı nuranî sahibi olacağı muhtemel olan biraderzadem Abdurrahman’ın vefatından sonra..." İzah eder misiniz, neden muhtemel deniyor, zaten o özelliğe sahip değil mi?
Değerli Kardeşimiz;
"Dördüncü sebep: Hulûsi Bey, benim yegâne manevî evlâdım ve medar-ı tesellîm ve hakikî vârisim ve bir dehâ-yı nuranî sahibi olacağı muhtemel olan biraderzadem Abdurrahman’ın vefatından sonra, Hulûsi aynen yerine geçip o merhumdan beklediğim hizmeti, onun gibi ifâya başlamasıyla ve ben onu görmeden epey zaman evvel Sözler’i yazarken, onun aynı vazifesiyle muvazzaf bir şahs-ı manevî bana muhatap olmuşcasına, ekseriyet-i mutlaka ile temsilâtım onun vazifesine ve mesleğine göre olmuştur. Demek oluyor ki, bu şahsı, Cenâb-ı Hak bana hizmet i Kur’ân ve imanda bir talebe, bir muin tayin etmiş. Ben de bilmeyerek onunla onu görmeden evvel konuşuyormuşum, ders veriyormuşum..."(1)
Merhum Abdurrahman Ağabeyimiz, Üstadımızın yeğeni olup, İstanbul hayatında yanında hem evin masraflarına bakmış, hem kitapların bastırılması işiyle meşgul olmuş, hem de Üstadımızın şahsî hizmetiyle alakadar olmuştur. Yirmi Altıncı Lem'ada şu ifadeler geçmektedir:
"... Hem her şeyim mükemmeldi. Merhum biraderzadem gibi gayet zeki, fedakâr, hem talebe, hem hizmetkâr, hem kâtip, hem evlad-ı maneviyem beraberdi..."(2)
“Deha-yı nuranî” ifadesini iki şekilde anlayabiliriz:
Birisi şiddet-i zekâ ve hafızadır ki; Üstad'ın yeğeni olduğu için ondan irsiyetle Abdurrahman Ağabey de muhtemel deha seviyesinde bir zekâ ve hafızaya sahip olabilir. Ve bu zekâ ve hafızayı Nur hizmetinde kullandığı düşünüldüğünde nuranî bir deha olur.
İkincisi, eğer Abdurrahman Ağabey yaşasaydı, Risale-i Nur hizmetinde çok faal olarak çalışacak ve çok büyük bir mevkie ve ağırlığa sahip olacaktı, manasına da gelebilir.
Muhtemel ifadesi ise; erken yaşta vefat etmesine işaret ediyor. Yani "şayet yaşasaydı muhtemelen Nur hizmetinde deha seviyesinde bir hizmeti olacaktı", şeklinde anlaşılabilir.
Dipnotlar:
(1) bk. Barla Lâhikası, Mukaddeme.
(2) bk. Lem'alar, Yirmi Altıncı Lem'a, On Birinci Rica.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü