"Bir mecburiyet-i kat’iye olursa, komünist ve masonlar hesabına ona sebebiyet verenler bin defa pişman olacaklardır." Bu ifadeler müsbet harekete zıt değil mi?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

“...Fakat İslâmiyetin asırlardır bayraktarlığını yapan kahraman Türk milletinin mâsum çoluk çocuk ve ihtiyarlarına karşı Risale-i Nur’un bizlerde husule getirdiği kuvvetli şefkat itibarıyla ve Kur’ân-ı Hakîmin bizleri maddî mücadeleden men edip elimizde topuz yerinde Nur olması haysiyetiyle ve bütün kuvvetimizle mesleğimizin icabı olan âsâyişi temin etmek esasıyla, o zâlimlere maddeten mukabele edemedik. Yoksa, Allah göstermesin, bir mecburiyet-i kat’iye olursa, komünist ve masonlar hesabına ona sebebiyet verenler bin defa pişman olacaklardır."(1)

Ağır suçlar ile ceza arasında zaruret derecesinde bir münasebet bulunuyor. Allah, işlenen bir suça hemen ceza verme hususunda aceleci davranmaz. Zira O, Halîm’dir. Gücü yettiği halde ceza vermeyip erteleyendir. Bazen hoş görür, bazen affeder, bazen tehir eder, bazen suçun büyüklüğüne göre cezalandırır. Tarihte bunun misalleri pek çoktur.

Gayretullaha ve dine dokunan suçlar, dünyada da ekseriyetle cezasız kalmıyor. Allah bu tarz suçları deprem, sel, kıtlık, savaş vs. gibi yollarla cezalandırır. Bunun müsbet hareket etmekle bir alakası yoktur. Âdetullah bu şekilde cereyan ediyor.

“Komünist ve masonlar hesabına ona sebebiyet verenler bin defa pişman olacaklardır" ifadesi de âdetullaha ve bu hakikate bir işaret oluyor. Yani dinsizlik adına dindarlara zulmedenler bilsinler ki; "Allah sizin bu zulmünüzü cezasız bırakmaz, haddinizi bildirir. Ayağınızı denk alın!" denilmek isteniyor. Burada müsbet hareket düsturuna ters düşen bir husus bulunmuyor.

(1) bk. Emirdağ Lâhikası-II, 22. Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 771
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...