"Bir saat tefekkür, bir sene nafile ibadetten daha hayırlıdır." müjdesinin kapsamına neler girer, tefekkür neden önemli?
Değerli Kardeşimiz;
Nasıl ki başta namaz olmak üzere ibadetlerin çekirdekten ağaca kadar dereceleri ve makamları varsa, aynı şekilde “Bir saat tefekkür, bir sene ibadetten hayırlıdır” hadisinin beyan ettiği ibadetin de çekirdekten ağaca kadar mertebe ve dereceleri vardır. Keskin hatlarla şu makamdan başka tecelli ve sevabı yok, demek yanlış ve hatalı olur. Tefekkür de insanın imanının kuvvetine ve marifetteki derinliğine, takva ve istidadına göre değişir. Her fabrikanın üretimi onun kapasitesine göredir. Bazısı bir günde bin ton, kimisi yüz ton üretim yaparken, bir diğeri de ancak on ton üretim yapabilmektedir. Bu sebeple, soruda belirtilen ve daha başka benzeri gayretlerin hepsi, inşallah bu hadisin kapsamı içine girer.
Tefekkürün çok aksamı ve mertebeleri var. Üstad Hazretlerinin kâinat bahçesini kuşatıcı bir şekilde tefekkür etmesi ile avam bir Nur talebesinin bir çiçek üstündeki iptidai tefekkürü arasında elbette azim bir fark vardır. Lakin her iki tefekkür de hadisin dairesinde ve kapsamındadır. Birisi çok daha sevaplı ve külliyetli iken, diğeri daha az sevaplı ve cüzidir, ama her ikisi de hadisin kapsamındadır.
Tefekkür; herhangi bir mesele hakkında derin düşünmek, zihni yormak ve işin şuuruna varmak demektir
İnsanı diğer varlıklardan ayıran en mühim vasfı, düşünmesi ve tefekkür etmesidir. Bir tavuk için yumurta yapmak ne ise, bir arı için bal yapmak ne ise, bir insan için de tefekkür odur.
Kur'an-ı Kerim'de; "Düşünmez misiniz? Akıl etmez misiniz? Fikir etmez misiniz?" gibi yüzlerce ayet-i kerime insanın tefekkür etmesini emretmektedir. Tefekkürün dışında, başka nafile ibadetler için Kur'an'da bu kadar ayet bulunmamaktadır.
İnsanın kendi mahiyetini ve kâinatta tecelli eden esma-i ilahiyeyi tefekkür edip ibret alması, onun en mühim vazifelerinden biridir. İnsan tefekkür sayesinde ülfet ve taklitten kurtulup tahkike varabilir. Cenab-ı Hakk’ın azamet ve kibriyasına, varlığına ve birliğine işaret eden afakî ve enfüsi deliller ancak tefekkür ile anlaşılır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü