"Bir zaman dünyayı hercümerc eden o taifeler, izn-i İlahi ile mevsimi geldiği vakit, aynı o taife, medeniyet-i beşeriyeyi hercümerc edecekler." izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Aynen öyle de bir zaman dünyayı hercümerc eden o taifeler, izn-i İlahi ile mevsimi geldiği vakit, aynı o taife, medeniyet-i beşeriyeyi hercümerc edecekler. Fakat onların muharrikleri başka bir surette tezahür eder. لَا يَعْلَمُ الْغَيْبَ اِلَّا اللّٰهُ z"(1)
Hülagu ve Cengiz gibi zalim ve kâfirlerin önderlik ettiği çapulcu ve yağmacı taifeler, o zamanda gaddarlık edip nice insanı katletmiş ve mallarını yağmalamışlardır.
Bu asırda Lenin, Stalin ve Mao gibi zalim ve kâfirlerin önderlik ettiği anarşist ve komünist taifeleri de milyonlarca insanı katledip, mallarını yağmalamışlardır.
Her iki dönemde de netice katletme ve yağmalamadır ama gerekçeleri farklıdır.
"Ve anarşistlik fikrinin tam yeri ise, hem mazlum kalabalıklı, hem medeniyette ve hâkimiyette geri kalan çapulcu kabileler olacak."(2)
Dipnotlar:
1) bk. Sözler, Yirmi Dördüncü Söz, Üçüncü Dal.
2) bk. Şualar, Beşinci Şua, İkinci Makam.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
"Fakat onların muharrikleri başka bir surette tezahür eder." Burayı izah eder misiniz?
Muharrik tahrik eden bir şeyi hareketlendiren faaliyete geçiren saik ve sebep demektir. Mesela vahşi ve acımasız kapitalist sisteme karşı kin ve adavet besleyen işçi sınıfını örgütlemek ve onları sermayeye karşı tahrik etmek ve hücum etmelerine vesile olmak bir muharriktir.
Karl Marks’ın bir manifesto ile işçi ve fakir sınıfında potansiyel olarak bulunan kin ve adaveti tahrik edip dünyayı yangın yerine çevirmesi komünizmi doğurması buna bir örnek olarak verilebilir.
Eski zamanlarda moğolların dünyayı istila edip yerle bir etmesini tahrik eden sebep ne ise bu tarz sebepler ileriki dönemlerde de benzer hareketleri tahrik edebilir ve edecektir.
Yani bu tarz fesat hareketlerinin ismi ve çıkış sebepleri farklı farklı olacaktır kimi zaman moğol istilası kimi zaman bolşevik ihtilali kimi zaman başka bir isim başka bir tahrik sebebi.
Burada işaret edilen asıl nokta, kötülüğün ve şerrin hiçbir zaman bitmeyeceğidir. İman ile küfür, iyilik ile kötülük, hayır ile şer, ihtilaf ile ittihad biribirine zıt olup, bunların mücadelesi kıyamete kadar devam edecektir. Bu değişmez ezelî bir kanundur. Bazen şer hâkim olur, hayır incelir ve bir şahısta saklanır; bazen de hayır hâkim olur, şer incelir ve bir şahısta gizlenir.
Bir şahısta gizlenen bu hayır ve şer, hayra ya da şerre bir cihetle çekirdek olur. Nasıl koca incir ağacı küçücük incir çekirdeğinde program olarak saklanabiliyor ise, aynı şekilde hayır ya da şer bir şahısta gizlenip saklı kalabilir.