Şakk-ı Kamer (ayın ikiye parçalanması) hadisesi hangi keyfiyette vuku bulmuştur?
Değerli Kardeşimiz;
Üstadımızın şu ifadeleri çok müessir bir ikazdır:
"İşte böyle gayet kati ve şuhudi mesailde teşkikat-ı vehmiye yapmak, akılsızlıktır. Yalnız muhal olmamak kâfidir. Hâlbuki şakk-ı Kamer, bir volkanla inşikak eden bir dağ gibi mümkündür." (Mektubat, On Dokuzuncu Mektup, Şakk-ı Kamer Mucizesine Dairdir)
Ay da her mahluk gibi Allah tarafından yaratılmıştır. Dünün ateşinden gezegenler yaratan, bunlardan birisi olan dünyaya Ay’ı uydu olarak takan semavat ve arzın Rabbi, dilerse dünyayı da Ay'ı da parçalar, dilerse varlıklarına son verir. O ilahi tasarrufa her mahluk gibi Ay’ın da karşı koyamayacağı açık bir hakikattir.
“Yalnız muhal olmamak kâfidir.”
Cenab-ı Hak sonsuz ve mutlak kudretiyle mümkinat âlemini çok kolay yarattığı gibi, yine nihayetsiz bir kolaylıkla onların hâllerini değiştirebilir. Ay da mümkin grubuna girer ve onun yarılması muhal değildir. Muhal olmayan bir şeyin yapılmasını ilahi kudretten uzak görmek ise, akılsızlıktır.
Üstadımızın buyurduğu gibi, "Şakk-ı kamer, bir volkanla inşikak eden bir dağ gibi mümkündür."
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Şakkı Kamer nasıl inşikak eden bir Volkan gibi mümkün olabiliyor. Volkan patlaması her zaman vuku bulan normal bir hadise iken şakkı Kamer nasıl o seviyede bir olay oluyor
Burada bir benzetme bir kıyaslama yapılıyor. Yani koca dağın başının patlayıp içinden volkanların püskürerek kilometrecelerle sağa sola yayılması nasıl Allah’ın muazzam bir kudret mucizasi ise ve bunu sen sürekli gözünle görüyorsan aynı kudretin bir kulunu tasdik edip elçi olarak kabul ettiğini göstermek adına ayı ikiye bölüp tekrar birleştirmesi mi sana acaip ve kabul edilemez geliyor denilmek isteniyor.
Ayın ikiye bölünmesini adetullah ya da onların ifadesi ile tabiat kanunları açısından kabul edilemez ve akıl dışı görenler etraflarına baksınlar bundan daha büyük daha muazzam daha etkileyici mucizeler görecekler.
Mesela insanın ağzında yağ, sinir ve etten oluşan küçük bir dil hem bütün tatları alıyor hem konuşuyor hem başka başka vazifeleri aynı anda yerine getiriyor bu ayın ikiye bölünmesinden daha büyük daha etkileyici bir mucize değil de nedir acaba ?
Faraza ay her yıl iki defa ayrılıp iki defa birleşen bir mekanizma şeklinde yaratılmış olsaydı ve bizde bu duruma ünsiyet ve ülfet etmiş olsaydık bu da tabiatçıların nazarında olduğu gibi dil, göz, kulak gibi adiyattan olmayacak mıydı.
Demek bütün şer bütün aptallık ve bütün ahmaklıklar insanın gaflet, ülfet ve ünsiyetinde gizli zira alıştığı ve ünsiyet ettiği mucizeleri sıradan ve basit görmek, sıradışı bir mucizeyi de akıl dışı görmek bu batıl ülfet ve ünsiyetin bir sonucudur.