Bizim mesleğimiz müsbet hareket... Fakat bazen mutabık-ı mukteza-yı hâl şiddet gerektirebiliyor. Bunu tatbik etmek müsbet harekete münafi olur mu?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Müsbet, faydalı ve yapıcı neticeler, menfi ise bunları ortadan kaldıran menfi hareketlerdir. Müsbet hareketin en ileri derecesi iman hizmetidir. Bu hizmetle kalplere iman nurunun yerleşmesine çalışılır. Küfür ise bu nuru ortadan kaldırdığı için küfür yolunda çalışmak menfi bir hareket olur. Aynı şekilde, ahlak müsbet, ahlaksızlık menfidir. Huzur ve emniyet müsbet, huzursuzluk ve anarşi menfidir. Doğru söylemek müsbet, yalan menfidir. Misaller çoğaltılabilir. Buna göre müsbet hareket, bu ikisinden birincilere çalışmak, onların tahakkukuna gayret etmektir.

Üstad Hazretleri, eserlerinde asayişin muhafazası çok büyük ehemmiyet verir.

“Hariçteki cihad başka, dâhildeki cihad başkadır... Biz bütün kuvvetimizle dâhilde ancak asayişi muhafaza için müsbet hareket edeceğiz. Bu zamanda dâhil ve hariçteki cihad-ı maneviyedeki fark, pek azîmdir.”(1)

Bu ifadelerde dâhildeki cihadın manevî olacağı nazara verilmektedir. Ciğerimizdeki mikroba kurşun sıkamayız; onu ilâçla, gıdayla, temiz havayla yavaş yavaş tedavi etmeğe mecburuz.

Manevî hastalıklara karşı manevî cihad yapılır. Cehalet manevî bir hastalıktır, bunun giderilmesi ilim ile olur.

Ahlâksızlık ve imansızlık da birer manevî hastalıktır. Bunların tedavisi de zor ve kuvvet kullanarak değil, tebliğ, ikna ve ikaz yoluyla gerçekleşir.

(1) bk. Emirdağ Lâhikası-II, 151. Mektup.

Daha geniş bilgi için tıklayınız:

- Nur Hizmetindeki “Müsbet Hareket” düsturunu açıklar mısınız?

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.907
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...