Celcelutiye'nin vahiy yolu ile Efendimize yeşil atlas üzerine yazılı olarak geldiğini yazmışsınız, ancak sahifeyi Hz. Ali’nin aldığını yazıyorsunuz. Efendimize inen sahifeyi Hz. Ali neden almıştır?
Değerli Kardeşimiz;
Peygamber Efendimiz (asm), ashabı içinde birçok sahabeye kabiliyeti doğrultusunda vazifeler tevdi etmiş, her işin ehlini tespit edip o işi ona vermiştir. Siyasi işlerde Amr ibn-i As, askeri işlerde Halid bin Velid, sır saklamada Hazreti Huzeyfe...
"Her ümmetin bir emini vardır benim ümmetimin emini ise Ebû Ubeyde b. el-Cerrah’tır."(1)
"Ben ilmin şehriyim, kapsısı ise Ali (r.a)'dir."(2)
Celcelutiye’nin tanzim ve sonraki nesillere aktarılması vazifesi de Hz. Ali Efendimize tevdi edilmiştir. Bu meseleye, bu duanın sonraki nesillere akratılmasını en güzel bir surette yapacak kişinin tespiti ve ona tevdi edilmesi, diye bakmak lazımdır.
Celcelutiye'nin Arapça yerine Süryanice olmasının bir hikmeti şu olabilir:
Süryanice daha önceleri bir vahiy dili idi. Sonra nübüvvet Hazreti İsmail (as)‘ın neslinden gelen Peygamber Efendimize (asm) geçince, o dil unutulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Bu yüzden, unutulmamak için bu dua o dil üzere gelmiş olabilir.
İkinci olarak Süryanice vird ve dua açısından çok akıcı ve zengin bir dil olmasından, Celcelutiye bu dil ile gelmiş olabilir. Süryanice, Aramicenin bir lehçesidir.
Dipnotlar:
(1) bk. Tirmizi, Menakıb 33.
(2) bk. el- Cami’us-Sağir, 1/415, Sevaiku'l-Muhrika 73; Tehzibu't-Tehzib 6/320; Müstedrek-i Hâkim 3/126.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Süryanice daha önceleri bir vahiy dili idi.HANGİ VAHİY SÜRYANİCE İNMİŞ, BİLİNİYOR MU?
İbn Hazm Tevrat, Zebûr ve İncil’in İbrânîce, Hz. İbrâhim’e indirilen suhufun Süryânîce olduğunu söyler.
İbn Hazm’a göre ilk defa Arapça konuşan kişi Hz. İsmâil, ilk İbrânîce konuşan kişi Hz. İshak, ilk Süryânîce konuşan kişi de Hz. İbrâhim’dir, bu sebeple Süryânîce hem Arapça hem de İbrânîce’nin aslını oluşturmaktadır (el-İḥkâm, I, 30-31).