"Çok iyiler var ki, iyilik zannıyla fenalık yapıyorlar." Bu cümleden ne anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
Bir kimsenin iyi olması, her ciheti ile iyi olmasını gerektirmez. Ya da niyetinin iyi olması yetmiyor, davranış ve hareketlerinin de niyeti gibi iyi olması gerekiyor. Böyle iyi niyetli ve çok yönleri ile iyi olan insanlar, iyilik zannı ile çok fenalık edebilirler.
Mesela, İslam’ı savunma adına iyi bir niyetle cumhuriyete karşı olanlar bilmeden hakikate, hatta İslam’a zarar veriyorlar. "Bazen cahil dost düşmandan daha çok zarar verebilir." mülahazasına göre, iyi niyetli birisi de iyilik yapıyorum zannı ile zarar verebilir demektir.
Burada hikmetli hareket etmenin önemi de vurgulanıyor. Yere ve zamana, şartlara göre davranmak çok önemlidir. Niyeti bir deveyi kurban etmek olan bir adam, deveyi boynundan değil de karnında kesmesi ne kadar anormal bir durum ise, niyeti tamir veya hizmet etmek olan bir insan da ortama, şartlara ve hikmete uygun hareket etmemesi de bu derece anormaldir.
Netice olarak Üstadımız bu konuda şöyle diyor:
"İnsan fıtraten mükerrem olduğundan, hakkı arıyor. Bazan bâtıl eline gelir; hak zannederek koynunda saklar. Hakikati kazarken, ihtiyarsız, dalâlet başına düşer; hakikat zannederek kafasına giydiriyor."(1)
(1) bk. Mektubat, Hakikat Çekirdekleri: 26.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar