"Neden dostların kusuratına tokat gelir; hücum eden düşmanlara bu tarzda gelmiyor?" sualine verilen cevabı "memur" ağırlıklı izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Risale-i Nur’un bir kâtibi dedi ki: 'Neden dostların kusuratına tokat gelir; hücum eden düşmanlara bu tarzda gelmiyor?'”

"Elcevap: Memur olmayan veya hususî, şahsı itibarıyla hiyanet eden, hususî tokat yer. Bu nevi vukuat pek çoktur. Ve tam sadâkat edenlerde, maişetindeki bereket ve kalbindeki rahat cihetinde ikramlara mazhar olanlar dahi pek çoktur. Eğer memur ise, kanun namına kanunsuz hiyanet eden, ilişen, o memlekete, o bîçare ahâliye bir umumî tokada vesile olur. Ya zelzele ya yağmursuzluk ya hastalık ya fırtına gibi umumî belâlara bir vesile olur. Kendisi, zahiren hususî tokat yememiş gibi görünüyor."

"Hem eğer dinsizlik hesabına, imanî hizmetimize ilişenler olsa اَلظُّلْمُ لاَيَدُومُ وَالْكُفْرُ يَدُومُ kaidesince, küfür derecesine giren öylelerin zulümleri -büyük olduğu için- âhirete tehir edilir, ekseriyetçe küçük zulümler gibi cezaları dünyaca tâcil edilmez."(1)

Memur burada Devlet adına hareket eden devletin resmî adamlarıdır. Başkan, bakan, vali, kaymakam, komiser, subay, savcı, hâkim vesaire gibi. Bunlar devlet ve kanun adına hareket ettikleri için, yapmış oldukları hata ve zulümler yüzünden umumi belalara sebebiyet veriyorlar.

Kuraklık, iktisadî buhran, salgın, deprem vesaire devlet eli ile işlenen haksızlık ve zulümlerin birer neticesi oluyor. Bu haksızlığı yapan memurlar, kendisi zahirde hususî tokat yememiş gibi görünüyorlar. Ya da millet ile beraber o sıkıntıya maruz kalıyorlar.

Bir insanın devlet nezdinde mühim bir vazifesi yoksa, bu kişinin İslam’a saldırması veya zarar vermeye çalışması, hususi olduğu için hususi tokat yer.

(1) bk. Emirdağ Lâhikası-I, 41. Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 1.101
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...