"Denizlerin ve büyük nehirlerin cezbekarane cuşu huruşla zikirlerini ve hazin ve leziz seslerini işitir." cümlesinde "hazin" kelimesinin kullanılmasının hikmeti ne olabilir?
Değerli Kardeşimiz;
Buradaki "hazin" ifadesi insana İlahî bir hüzün vermek mânasında kullanılıyor. Malum, insanda iki türlü his vardır. Birisi neş’e, diğeri hüzün. Her ikisinin de meşru olanı ve olmayanı vardır. Meşru olan hüzün ve neş’e Allah’ın aşkından ve mehabetinden sudur eder. Meşru olmayan neş’e ve hüzün ise küfür ve dalaletin yakıcı azabından ya da gaflet ile dünyanın geçici zevklerine bakar.
Allah, Rahmet ve cemali ile insanı neşelendirirken, celal ve azameti ile de tatlı bir hüzün ile hüzünlendiriyor. Kalbin hem umuda hem de ürpermeye ihtiyacı var. Cemal ve şefkat umutlandırırken, celal ve haşmet de ürpertiyor. Hatta çok veli zatlar bu ürperme ve hüzün ile Allah’a yaklaşmışlar, O’nun ile velayet makamına çıkmışlar.
İmanla bezenmiş bu hüzün, bizim anladığımız maddî bir hüzün ya da manevî hastalıklardan gelen menfi bir hüzün değildir. Bu hüznün en güzel meyvesi mehabetullahtır. Mehabet Allah’ın heybet ve azametinin kalpte hissedilmesi ile hürmetle karışık bir korku, ihtiram ve hüznün kalpte vücut bulmasıdır.
Denizin dev dalgalar ile coşması, kalbin bamteline hüzünlü bir dokunuştur, onu harekete geçirmek için bir vesiledir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü