"Ehline göre kafirin veya mürtedin tecavüzatına sed çekmek için topuz lazımdır." cümlesine misal verir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Amma maddî cihadın muktezası ise, o vazife şimdilik bizde değildir. Evet, ehline göre kâfirin veya mürtedin tecavüzatına sed çekmek için topuz lazımdır. Fakat iki elimiz var. Eğer yüz elimiz de olsa, ancak nura kâfi gelir. Topuzu tutacak elimiz yok." (Lem'alar, On Altıncı Lem'a)
Topuz burada siyaset ve devlet otoritesi anlamına geliyor. Maddi cihadı da devlet yapar, kâfirin ve mürtedlerin cezalandırılması ya da onlarla maddi cihat etme işi siyasete ve devlete aittir. Şahıslara ve cemaatlere ait değildir.
Şahıs ve cemaatlerin işi iman hizmeti ile insanları ıslah ve terbiye etmektir. Kendini devlet yerine koyup maddi anlamda cihada kalkışmak fitne ve kıtaldan başka bir şey değildir.
Mesela, Millî Mücadelede Yunan ve İngilizlere karşı savaşmak onların tasallut ve istilasını önlemek bir maddi cihattır ve bu işi devlet yapar devletin tedbir ve gücü ile birlikte mücadele edilir.
Sonuç olarak:
Üstad Bediüzzaman’ın bu ifadesi, İslam’ın hem manevi hem de maddi hizmetlere yer verdiğini, ancak zamanın ve şartların gereğine göre bir öncelik sırası bulunduğunu hissettirir. Dini hizmetlerde bulunan kişiler ve guruplar için manevi cihad geçerlidir. Devletin kolluk görevlileri olan asker ve polis ise maddi cihadla görevlidir.
Hadis-i şerifte,
"Sizden her kim bir kötülük görürse eğer gücü yetiyorsa eliyle düzeltsin. Yetmezse, diliyle düzeltsin. Onu da yapamazsa, hiç olmazsa kalbiyle buğz etsin. Fakat bu, imanın en zayıf mertebesidir." (Tirmizi, Fiten, 11)
ifade edildiği gibi, devletin, alimlerin ve avamın vazifesi ayrıdır. Zira bazı âlimler, kötülüğü def vazifesini devletin bizzat "Kuvvet kullanarak", âlimlerin "Tebligatta bulunarak"; fertlerin ise "Kalben buğz (kin-nefret) etmekle" yapacaklarını beyan etmişlerdir. Bu nedenle;
- Şartlar, iman hizmetinin öncelikli olduğunu gerektiriyorsa, buna odaklanılmalı ve maddi cihad ehline bırakılmalıdır.
- "Topuz" yani güç, meşru bir idare altında ve sadece savunma için kullanılabilir.
- Nur Talebelerinin görevi, "Nur"u yani Kur’an ve iman hakikatlerini insanlara ulaştırmaktır. Bu yol, şiddetten ve çatışmadan uzak, barışçıl bir yöntemdir.
Bu anlayış, günümüzde de İslam toplumlarında çatışma ve kargaşa ortamlarından uzak durarak, ilim ve eğitimle toplumların ıslahına hizmet etmeyi teşvik eder.
İlave bilgi için tıklayınız:
- "Elimizde nur var, topuz yok." cümlesini izah eder misiniz?
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü