"Emanetin insana arz edilmesi" hadisesi, ne zaman ve nasıl olmuş, izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Biz, emaneti göklere, yere ve dağlara arz ettik. Onlar onu yüklenmeye yanaşmadılar, ondan korktular da onu insan yüklendi. O cidden çok zalim, çok cahil bulunuyor." (Ahzab, 33/72)
Ayette ifade edilen emanet mefhumu, müfessirler tarafından “farzlar, mükellefiyetler yani dinî tekliflerin tamamı, Allah’a itaat, akıl ve düşünme kabiliyeti, kaderin takdirine tevekkül etmek, yeryüzüne halife olma kabiliyeti” şeklinde tefsir edilmiştir.
Emanetin insana verilmesinin ayette bu tarzda ifade edilmesine edebiyatta intak sanatı deniyor. İntak, söylemeğe kabiliyeti olmayanı söyletmek, onun namına konuşmak, nutka getirmek, söyletilmek ve dile getirmek gibi manalara geliyor.
Kısacası ayette intak-ı bilhak yapılıyor. İntak-ı bilhak ise, Hakk'ın söyletmesi, Cenab-ı Hakk'ın konuşturması, inayet-i Hak ile hakikati olduğu gibi dile getirmek gibi manalara geliyor. Dolayısı ile ayette ifade edilen emanetin teklif veya arz edilişi bir zaman ve mekânla alakalı değildir. Bir zaman düşünülecekse şöyle denilebilir: İlk insan Hz. Âdem (as.) olduğuna göre, bunun zamanı onun balçıktan yaratılan bedenine ruh nefhedildiği zamandır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü