"Evet, mazi, istikbalin âyinesidir; istikbalde vücuda gelecek icatlar, mazide kurulan esas ve temeller üzerine bina edilir." İzah eder misiniz?
- Hocam bu söz kalbime "mazi iyi değilse istikbal de ona göre iyi olmayacak, temel iyi değilse bina sağlam olmayacak" gibi mana getirdi. Üstad ne manada söylemiş.
Değerli Kardeşimiz;
"Evet, mazi, istikbalin âyinesidir; istikbalde vücuda gelecek icatlar, mazide kurulan esas ve temeller üzerine bina edilir. Evet, şu terakkiyat-ı hazıra, tamamıyla dinlerden alınan işaretlerden, vecizelerden hasıl olan ilhamlar üzerine vücuda gelmişlerdir."(1)
Teknoloji ve maddi gelişmeler, temelden başlayıp çatı katına doğru yükselen bir binanın yapımı gibidir. İnsanlık bu binayı kolektif bir akıl ve tecrübe ile inşa etmektedir.
Bu zincirleme faaliyetlerin en önemli ve başlangıç halkası, Allah'ın peygamberler eliyle insanlığa gösterdiği mucizelerdir. Bu mucizeler, insanoğluna benzerlerini yapmaya bir teşviktir. İlk saat, sefine (gemi), mucize eliyle beşere verilmiştir. Bununla beraber, Hz. Süleyman (a.s)'ın havaya binmesiyle uçağa, Hz. Davut (a.s)'ın demiri işlemesiyle demire ait her türlü sanata, Hz. İbrahim (a.s)'ın ateşte yanmamasıyla ateşe dayanıklı aletlerin bulunmasına bir teşvik ve ufuk göstermektedir.
Teknolojiyi ve maddi gelişmeleri sadece bir döneme, bir insana ve bir çağa aitmiş gibi görmek yanlış bir bakış açısıdır. Teknoloji ve maddi gelişmeler teenni (adım adım) ve tertip (bir düzen ve zincirleme) ile gelişirler.
Mesela Thomas Edison'un bulduğu ilk ampul ile şimdiki ampul arasında çok büyük bir teknolojik fark vardır. Ama bu alanda ilk temeli Edison attığı için, ampulü tamamen bu döneme mal etmek maziye yani Edison’a haksızlık olur.
Maddi gelişmelerde bütün insanlığın ortak bir emeği ve çabası olduğu için, bu gelişmeleri bir dönemle sınırlandırmak büyük bir hata ve haksızlık olur. Denizcilik sektöründe suyun kaldırma kuvvetini bulan Arşimet, görmezden gelinemez.
Arşimet antik dünyanın ilk ve en büyük bilim adamı olarak kabul edilir. Hidrostatiğin ve mekaniğin temelini atmıştır. Bir hamamda su ile yıkanırken bulduğu iddia edilen suyun kaldırma kuvveti bilime en çok bilinen katkısıdır.
Bu kuvvet cismin batan hacmi, içinde bulunduğu sıvının yoğunluğu ve yer çekimi ivmesinin çarpımına eşittir. Ayrıca, pek çok matematik tarihçisine göre integral hesabının kaynağı da Arşimet'tir.
1) bk. İşaratü'l-İ'caz, Bakara Suresi 31-33. Ayetlerin Tefsiri.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü