"Evet, muhaddisinin muhakkikininden elhâfız tabir ettikleri..." cümlesini nasıl anlamalıyız? Muhaddisin ile muhaddisinin muhakkik kısmı aynı mıdır, farklı mıdır?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu tabirler hadis âlimlerinin ilmî kuvvetlerine ve mertebelerine işaret eden tabirlerdir. Nasıl evliyalar içinde ilmî kuvveti olanlara muhakkik ve asfiya veliler deniliyor ise, müçtehit derecesine çıkmış hadis imamlarına da muhakkik muhaddisler deniliyor.

Bazı muhaddislere göre hafız, yüz bin hadisi senetleriyle birlikte hıfzeden, senetleri teşkil eden ravilerin hayat hikâyelerini, hallerini cerh ve tadil açısından her biri hakkında verilmiş hükümleri bilen hadisçidir. Ancak işaret etmek gerekir ki, bu muhaddisin ne kadar hadis bildiğini kestirmek çok zordur. Bu itibarla hafız tabirinin delalet ettiği dereceyi böyle bir rakamla okumaktan çok, hadis ilminde kazandığı yüksek bir mertebe olarak anlamak daha uygun olur.

Hafızlık derecesine yükselmiş âlimlerden birkaçı şunlardır: Abdurrahmân b. Mehdî, Ebu Bekr b. Ebî Şeybe, ed-Dârimî, İbn Abdilberri'l-Kurtubî, İbn Asakir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 3.734
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

isahalim
Aynı yerde (19. mektup 4. nükteli işaret) geçen " .... hem elli sene sabah namazını işâ abdestiyle kılan müttakî muhaddisler..." ifadesini oldum olası anlayamadım. Yani YATSIYI KILIP BİRAZ YATMAK VE TEHECCÜDE KALKMAK SÜNNETSE MADEM, (Hz. ÜSTAD'da böyle yapıyor) nasıl oluyor da 50 sene yatsı abdestiyle sabah kılınıyor? Efendimiz( sav) uyumuş, evliyaullah uyumuş, Hz Üstad uyumuş uyanmış geceleri, peki bu insanlar hiç uyumamış mı? Eğer YATSIYI kılmadan yatıyorlar da sonra kalkıp yatsı ve sabahı kılıyorlarsa bu da tavsiye edilen bir şey değil diye öğrendim bu zamana kadar. YA DA BU İNSANLAR HİÇ Mİ UYUMUYOR YATSI EZANINDAN SABAH EZANINA KADAR?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Size şöyle bir yorum getirsek; Bir yere dayanmadan uyunursa abdest bozulmaz onlar bağdaş kurarak gözlerini dinlendirip sonra teheccüt kılmış olabilirler. Bazen bizde cuma hutbesinde ve sıcak aylarda bağrımız geçebiliyor ve bu abdesti bozmaz sonra kalkıp namaz kılıyoruz.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...