"Evet, üç nur-u âzam olan güneşlerin -Allahu a'lem- tâbiri şu olmak gerektir." Üç güneşin Risale-i Nur'la alakası nasıldır?
Değerli Kardeşimiz;
"Evet, üç nur-u âzam olan güneşlerin -Allahu a'lem- tâbiri şu olmak gerektir:"
Güneşlerin birincisi: Bu asırda Risale-i Nur'dur ve en parlak bir nuru da Mucizat-ı Ahmediye Aleyhissalâtü Vesselâm namındaki risale-i harikadır."
Buradaki güneşin Risale-i Nur ile olan irtibatı aşikâr.
"İkincisi: Hazret-i İsâ'nın din-i hakikîsinden çıkan nur-u semavî güneşidir."
Risale-i Nur ahir zamanda beklenilen mehdiyeti temsil ettiği için, Hazret-i İsa (as) ile şiddetli bir münasebeti bulunuyor. Malum olduğu üzere, Hazret-i İsa (as)’ın nüzulü ahir zamanda Hıristiyan âleminin İslam dinine girmesini temsil ediyor. Bunda Risale-i Nur'un hissesi çok büyük olacak. Hatta Risale-i Nur bu âhir zamanda Hazret-i İsa (as)’in mutlak vekili olacak denilebilir.
"Üçüncüsü: Tarikatlar ruhunda ve tasavvuf menbaından çıkacak bir güneştir ki, şimdi Şeyh-i Geylânî timsaliyle o mânâ gösterilmiş."(1)
Asıl anlaşılması zor olan bu üçüncü güneştir. Üstadımız, tarikat ve tasavvuf içinden bir güneşin çıkacağını beyan ediyor; ama bunun keyfiyeti hakkında bir tafsilat vermiyor. Bizim kanaatimize göre bu güneş, tarikatın özüne geri dönmesini temsil ediyor olabilir. Çünkü günümüzde tarikat çok sığ ve sathi bir şekilciliğe dönüşmüş, özünden oldukça uzaklaşmıştır. Büyük bir velinin çıkıp bu perdeyi yırtmasını temenni edebiliriz. Tabiî bu bizim kanaatimizdir, doğrusunu Allah bilir.
(1) bk. Kastamonu Lâhikası, 85. Mektup.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü