"Ey insan! Sen kendine malik değilsin. Sen, kudreti nihayetsiz bir Kadir, rahmeti hadsiz bir Rahim-i Zat-ı Zülcelalin memluküsün." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Üstad Hazretleri Mesnevî-i Nuriye’de; “Kırk sene ömrümde, otuz sene tahsilimde yalnız dört kelime ile dört kelam öğrendim.” buyurduktan sonra “İnnî lestü malikî” “Ben kendime malik değilim.” kelamını birinci kelam olarak alır ve devamında “Ancak malikim, kâinatın Malik'idir.” buyurur.
Üstadımızın bu kelamı öğrendim demesinden murat, bu kelamın muktezasına göre hareket ettim, o şuurla yaşadım demektir.
"Mülk sahibi mülkünde dilediği tasarruf eder." hükmünce insan kendini kendine malik bilse o zaman kendi varlığında dilediği gibi tasarruf etme yolunu tutar.
İnsan nefsi herhangi bir kayıt altına girmeden dilediği gibi hareket etmekten hoşlanır. Nefsi bu batıl yola iten sebep ise kendini hür ve müstakil zannetmesidir. Hâlbuki onun hürriyet dediği şey bu dünya bu imtihanın bir gereği olarak insana cüz’i irade verilmesi ve bu irade ile hak olsun batıl olsun, her yolda dilediği gibi hareket edebilmesidir.
Üstat Hazretleri "Ben kendime malik değilim." demekle bize şu dersi vermektedir:
Göz sizin mülkünüz değil, o halde onunla dilediğiniz şeye bakamazsınız; bakışlarınız helal dairesinde olmalıdır.
Keza, “kulak benim değil mi, dilediğimi dinlerim diyemezsiniz; akıl benim değil mi onu küfre de şirke de yönlendirebilirim.” diyemezsiniz. Bütün bunları “Ancak malikim, kâinatın Malik'idir” diyerek mülkün gerçek sahibinin rızası dairesinde kullanabilirsiniz.
Burada da aynı mana işlenmiş ve şu ders verilmiştir:
"Sen, kudreti nihayetsiz bir Kadir, rahmeti hadsiz bir Rahim-i Zat-ı Zülcelalin memluküsün." (Sözler, Otuz İkinci Söz, Üçüncü Mevkıf.)
Hadsiz ihtiyaçlarını kendi irade ve kudretiyle karşılamaktan acizsin. Gece ve gündüzün nöbetleşe görev yapmalarından, yağmurun yağmasına, ağaçların meyve vermesine kadar muhtaç olduğun bütün işleri ancak, “kudreti nihayetsiz bir Kadir” icra etmektedir. Sen onun kulu ve memluküsün. Bu hadsiz rahmet tecellilerine karşı, onun rızası dairesinde hareket etmeye mecbur ve mükellefsin.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü