"Fakat 'Yalnız hak benim mesleğimdir.' demeye hakkın yoktur." ifadesinin devamındaki Arabî ibare ile konunun münasebeti nedir?
Değerli Kardeşimiz;
"BİRİNCİSİ: Sen mesleğini ve efkârını hak bildiğin vakit, 'Mesleğim haktır veya daha güzeldir.' demeye hakkın var. Fakat 'Yalnız hak benim mesleğimdir.' demeye hakkın yoktur. وَعَيْنُ الرِّضَا عَنْ كُلِّ عَيْبٍ كَلِيلَةٌ - وَلٰكِنَّ عَيْنَ السُّخْطِ تُبْدِى الْمَسَاوِيَا (Rıza gözü, ayıplara karşı kördür. Kem göz ise çirkinlikleri gösterir.) sırrınca, insafsız nazarın ve düşkün fikrin hakem olamaz, başkasının mesleğini butlan ile mahkûm edemez." (Mektubat, Yirmi İkinci Mektup, Birinci Mebhas.)
Müminler birbirlerinden razı olup birbirlerini sevdikleri zaman, birbirlerinin kusur ve ayıplarını görmez ve örtmeye çalışırlar. Aksi durumda ise yani müminler birbirlerinden razı olmayıp birbirlerine düşman kesildikleri vakit, o zaman kem gözle sürekli birbirlerinin ayıp ve kusurlarını arar ve en nihayetinde birbirlerini inkâra kalkışırlar.
"Fakat 'Yalnız hak benim mesleğimdir.' demeye hakkın yoktur.” ifadesi, inkârı ifade eden bir cümledir. "Benim mesleğimden başka hak meslek yoktur." demek, diğer hak meslekleri inkâr etmek demektir. "Kem göz, çirkinlikleri gösterir." ifadesinde zımnen bu insafsız hüküm vardır.
"Rıza gözü ayıplara karşı kördür." sözü ise, başta kendi mesleklerine rıza ile bakanlar kendi hatalarını görmez ve tenzih ederek yanlış yapar. Ayrıca bu ifade başka meslekleri güzel görmeyi ve kardeş olarak kabul etmeyi ifade ediyor. Biz hak olan bütün mesleklere rıza gözü ile bakmalıyız. Kusurları ya da yanlışlarını görürsek de onları ilan etmek yerine, üzerini örtmeliyiz.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar