"Feraiz, nevafil, âdât-ı hasenesidir." Sünnet-i seniyyenin farz ve vacip olan kısmı ne demektir? Bir şey sünnet iken, nasıl farz olur? Bunları hangi misallerle izah edebiliriz?
Değerli Kardeşimiz;
Sünnet-i seniyyenin feraiz kısmı namaz, oruç ve zekât gibi bütün Müslümanların uyması mecburi olan kısmıdır.
Peygamber Efendimiz (asm)'in sünnetlerin büyük bir kısmı farz ve vacip olan beş vakit namaz, zekât, oruç, vitir ve bayram namazları gibi ibadetlerdir ve bunları yapmaya bütün Müslümanlar mecburdur. İslâm’ın beş temel esası Allah emrettiği için farz, Resulullah Efendimiz (asm.) yaptığı için de sünnettir. Bu farzları ifa ettiğimiz zaman hem farz hem de sünnet sevabı kazanmış oluyoruz. Peygamber Efendimiz (asm)'in yaptığı her şey sünnettir.
Farz namazları, vitir namazı, namazda tadil-i erkân, Fatiha Suresi okumak, oturuşta Ettahıyyâtü’yu okumak, bayram namazları, Kurban Bayramında kurban kesmek, vakit namazları için ezan okumak, Peygamber Efendimize (asm) salât ü selâm getirmek, bu tür farz veya vacip hükmünde sünnetlerden sadece birkaçıdır.
Peygamber Efendimiz (asm)'in farzların dışında yapmış olduğu nafile ibadetlere uymak müstehaptır. Müstehap, yapana büyük bir sevap kazandıran sünnetlerdir. Duha, evvabin namazları gibi. Yalnız bu gibi ibadetlerin tercihi insana bırakıldığı için, terkinde günah yoktur, lakin azim bir sevaptan mahrum kalınır.
Nevafil olan sünnetler ise uyulduğu zaman, çok büyük sevaplar kazandıran, terkinde de büyük kârlardan ve sevaplardan mahrum kalınan sünnettir. Bu sünnetleri beğenmeyip, yerine başka şeyleri ikame etmek ise bidattir. Bidat ise sapkınlık ve dalalettir.
Mesela, namazların sünnetleri, teravih namazı, duhâ namazı, teheccüt namazı, Ramazan orucu dışındaki nafile oruçlar, namazda Süphaneke okumak, Fatiha okunduktan sonra âmin demek, rükû ve secde tesbihlerini en az üçer defa yapmak bu tür sünnetlerden bazılarıdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü