"Sünnet-i Seniyyenin meratibi var. Bir kısmı vaciptir, terk edilmez. Bir kısmı da nevafil nevindendir." Sünnetin vacip ve nafile diye taksimatı nasıl olur?
Değerli Kardeşimiz;
"Sünnet" kelimesini geniş manasıyla ele aldığımızda, Resul-i Ekrem Efendimiz (asm)'in yaptığı her şeyi içine alır. Bu durumda, Allah’ın bütün emir ve yasakları da sünnetin içinde yer alır.
Namaz İslam’ın bir şartı olması cihetiyle farz, Resulullah Efendimiz (asm) kıldığı için de sünnettir. Şu hâlde sünneti bölümlere ayırmak gerekecektir.
Farz olanlar: Allah’ın mutlaka yapmamızı istediği her şeydir. Allah’ın emir ve yasaklarını en iyi şekilde uygulayıp örnek olan Peygamber Efendimiz (asm)'dir. Biz de ona uymak suretiyle hem Cenab-ı Hakk’ın emirlerini yerine getirmiş hem de sünnetleri ifa etmiş oluruz.
Vacip olanlar: Dinimizin vacipleri. Mesela, vitr namazını üç rekât olarak kılmak vaciptir.
Nafile olanlar: Farz ve vaciplerin dışındaki yaptığımız bütün ibadetlerdir.
Adab olanlar: Yeme, uyuma ve yürüme gibi günlük işlerimizi yaparken, Habib-i Kibriya Efendimiz (asm)’e uyarsak o fiillerimizi ibadete çevirmiş oluruz.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
HER SÜNNET AyNI ZAMANDA FARZ MIDIR? VE HER VACİB, FARZ SÜNNET MİDİR?
Her sünnet farz değildir, ama her farz sünnettir denebilir. Her vacip de sünnettir denebilir.
Riale-nurda geçen "Haramın terki vaciptir" Hükmünü bu bağlamda nasıl anlamalıyız? Yani haramın terkinin farz olması, haramın zıddının farz olması dolayısıyla daha uygun değil mi? Neden haramı terk vacib. Çalışmalarınızdan dolayı Allah razı olsun.
Bazı mezheplerde farz vacip aynı kabul edilmiş ve bazıları da ince bir nüans farkı var demişlerdir. Bu nedenle burada geçen vacip kavramını farz anlamında kabul etmekte bir sakınca olmaz.