"Gündüz vakti bile herkesin güçlükle geçebileceği cesim bir ormandan geceleyin geçerek Nurşin’e gelir." Burada bahsedilen orman; hangi ormandır, adı ve nerede olduğu biliniyor mu?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Burada bir müddet kaldıktan sonra, biraderi Molla Abdullah ile beraber Nurşin köyüne geldiler. Yaz olması dolayısıyla, ahali ve talebelerle birlikte Şeyhan Yaylasına gittiler. Orada, biraderi Molla Abdullah ile bir gün dövüşmüş. Tâğî Medresesi Müderrisi Mehmed Emin Efendi, küçük Said’e, 'Niçin kardeşinin emrinden çıkıyorsun?' diye işe karışmış."

"Bulundukları medrese, meşhur Şeyh Abdurrahman Hazretlerinin olması dolayısıyla, hocasına şu yolda cevap verir:

'Efendim, şu tekyede bulunmak hasebiyle, siz de benim gibi talebesiniz. Şu halde burada hocalık hakkınız yoktur.' diyerek, gündüz vakti bile herkesin güçlükle geçebileceği cesim bir ormandan geceleyin geçerek Nurşin’e gelir." (Tarihçe-i Hayat, İlk hayatı)

Bediüzzaman Hazretleri, ikisi de Bitlis'e bağlı olan Tağ köyü ile Nurşin köyü arasındaki ormanlık alanı geceleyin yürüyerek geçiyor.

Bediüzzaman Hazretlerinin de eğitim aldığı, Tağ köyünün ismiyle anılan bu medrese, Nurs’a dört kilometre mesafededir. Bu medreseyi Şeyh Abdurrahman Taği Hazretleri kurmuştur. Bu medreseyi kurduktan bir müddet sonra Norşine geçmiş ve medresesinin bir şubesini de orada açmıştır. Oradaki bu medreseye bugün Norşin Medresesi deniyor.

Bugün Güroymak adını alan bu ilçenin bir de yaylası var. Bu yayla, adı Risalelerde de geçen "Şeyhan Yaylası"dır. Şimdiki Norşin’in (Güroymak’ın) dağ tarafında ve Şeyh Abdurrahmanı Taği Hazretlerinin metfun olduğu yerin yukarı bölgesindedir.

İşte Üstad Bediüzzaman bu birbirine yakın olan ve vahşi hayvanların da gezindiği yerler arasında bazen gündüz bazen gece bazen birileriyle bazen de yalnız gidip gelmiştir...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 578
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...