"İki cezaya uğradım: Birisi Allah’ın itabı, diğeri nasın tarizi" ve "Adet edindiğim vird-i şerif" Hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Birgün, nasılsa kazaen sabah namazını geçirmiş. Buna vâkıf olan hasımları, “Molla Said namazı terk etmiştir” diyerek ahali arasında işâada bulundular. Molla Said’den soruldu ki: “Niçin herkes bunu böyle söylüyor?”

Molla Said, 'Evet, esassız bir şey, âlemin içinde çabuk yayılmaz. Hatâ bendedir. Onun için iki cezaya uğradım: birisi Allah’ın itâbı, diğeri nâsın târizi. Bunun esas sebebi ise, geceleyin âdet edindiğim vird-i şerifi terk ettiğimdir. İşte âlemin ruhu bu hakikate temas etmişse de tamamını kavrayamayarak ismini bilemeyip şu veçhile hatâyı isimlendirmişler.' cevabını verir." (Tarihçe-i Hayat, İlk Hayatı)

Allah’ın itâbının sebebi olarak; Üstad'ımız geceleyin âdet edindiği vird-i şerifi terk etmek olduğunu, bu nedenle sabah namazına kalkamadığını ifade ediyor.

Nâsın târizi ise; insanların bu hatanın asıl kaynağını bilemediklerinden fakat ruhen de bir şeyler hissettiklerinden -maalesef- yanlış mana vererek Üstad'ın namazı terk ettiğine yorumlayıp tenkit etmeleridir.

Bu virdin ne olduğu hususunda kesin bilgiye sahip olmamakla birlikte, Üstad'ımıza ömrü boyunca Kur'andan sonra üstadlık eden ve kâinatın ruhu hükmünde olan esma-i ilahiyeyi mükemmelen bahseden Cevşen-i Kebir olma ihtimali yüksektir. Ayrıca Delailü'l-Hayratın da olma ihtimali olabilir. Zira Üstad'ımız bu iki virde ömrü boyunca çok ehemmiyet vermiş.

"Beşer, zahirî esbaba bakar; bazen yanlış eder, zulmeder. Fakat kader, başka noktalara bakar, adalet eder." (Kastamonu Lâhikası, 169. Mektup)

Kaidesi de burada tecelli etmiş oluyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 223
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...