"Hayat musibetlerle, hastalıklarla tasaffi eder, kemal bulur, kuvvet bulur, terakki eder, netice verir, tekemmül eder, vazife-i hayatiyeyi yapar." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Musibet; kuraklık, kıtlık, hasılata veya hayvanata arız olan afetler, zelzele, hastalık, açlık ve ölüm gibi her türlü bela ve musibetlere şamildir. Bir ayette mealen şöyle buyrulur:
“Andolsun biz sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabredenleri!” (Bakara, 2/155)
Allah (c.c) insanı, fıtratına yerleştirilmiş olan istidatlarının inkişaf edip kemale ermesi için musibetlerle, hastalıklar, eza ve cefalarla terbiye ve tezkiye ediyor.
Fıtratımıza yerleştrilmiş olan istidatları da musibetler temizliyor ve kemale erdiriyor. Eğer musibetler, eza ve cefalar olmasaydı, hayat yeknesak kalır, inkişaf etmez ve kemale ermezdi. İnsanın kabiliyetlerinin inkişaf edip kemal bulmasının tek yolu imtihan, musibet ve hastalık gibi zorluklardan geçmesiyle mümkündür.
Bela ve musibetler insanı olgunlaştırıp kemale götürür. Sabır ve metaneti sayesinde manen terakki ettirir. Belaya tahammül insanı yüceltir. Ruhunu temizler, vicdanına huzur ve kalbine inşirah verir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar