"Hem her bir zerrede, vücub ve vahdet-i Sania iki şahid-i sadık daha var. Birisi: Her bir zerre, acz-i mutlakıyla beraber pek büyük ve pek mütenevvi vazifeleri kaldırıyor." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Zerre, bütün maddi varlıkların temel taşıdır. Bu ve benzeri derslerde zerre üzerinden yapılan izahlar, zerrelerden meydana gelen her varlık için de geçerlidir. Bir çiçeğin yaprağına, bir ağacın meyvesine yahut bir canlının herhangi bir uzvuna da bu dersi tatbik edebiliriz. Mesela, insan gözü mutlak bir acz içindedir. Ne beyinle irtibatını kendisi kurmuştur ne de muhtaç olduğu ziyayı Güneş'ten kendi kuvvetiyle almıştır. Bu acziyle birlikte çok büyük işler görmekte, büyük-küçük, uzak-yakın hangi varlığa baksa onun görüntüsünü alabilmektedir.
Öte yandan bu gözün şekli, bedendeki yeri bütün gözlerle tam bir tenasüb halindedir. Bu tenasüpten umumi bir nizam çıkmaktadır. Gözde şuur bulunmadığına göre, o bu uygunluğu kendi iradesiyle tesis etmiş olamaz. Onu bütün gözlerle aynı özelliklere sahip kılan ancak “gözler âleminin” Rabbi'dir.
Göz için yaptığımız bu tahlili, onu meydana getiren zerrelere de aynen tatbik edebiliriz.Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü