"Her gün Cevşen’i okuduğum halde o haşiyeyi üç dört defadan ziyade okumadım. Onun için onun aynı münasib olmaz..." Buradaki haşiye ile alakalı izahat var mı?
Değerli Kardeşimiz;
Ağabeyler Anlatıyor serisinin yazarı Muhterem Ömer Özcan Ağabey, arşivindeki -Üstad'ın imzasının ve el yazılarının bulunduğu- Cevşen hakkında şu malumatı vermektedir:
“Ahmed Nazif Çelebi Ağabey bu eseri tab’ etmiştir. Kitabın içinde Cevşen’in tamamı ile beraber, hep merak edilen Cevşen’in sevap ve faziletini anlatan kısım da var. Aslında Üstad Hazretleri, bu bölümün Cevşen’in içine konulmasını arzu etmiyor. Fakat her nasılsa bu el yazması Cevşen’in içine -bir istisna olarak- bu kısım da ilave edilmiş. Üstelik hem Osmanlıca hem Hz. Üstad’ın kendi el yazılarıyla hem de daktilo ile yazılan Türkçe kısmı konulmuş…"
“Bu kıymetli eser, 1943 Denizli Mahkemesi’nin fahri Avukatı Ziya Sönmez Ağabeyin oğlu emekli Savcı Muslihiddin Sönmez’den tarafıma intikal etti. Muslihiddin Ağabey şöyle izah etti:
‘1944’de Üstad’ımız beraat ettikten sonra avukatı olduğu için babama yani bizim evimize bir sandık dolusu kitap geldi. Ben bu kitaplardan bazılarını kendime ayırdım…’
1921 yılında Salihli’de dünyaya gelen Muslihiddin Sönmez Ağabey, Hz. Üstad’ı da iki kere ziyaret etmiştir. Muslihiddin Sönmez Ağabey 2018 yılında vefat etti.
Üstad, Emirdağ Lâhikasında bir hassasiyetini şöyle ifade ediyor:
"Aziz, sıddık kardeşlerim!"
“…Nazif büyük bir hayır yapmak için Nurcuların ehemmiyetli bir virdi olan Cevşen-ül Kebir’i makine ile teksir etmiş. Bunun sevabına dair, haşiyesindeki pek hârika ve müteşabih hadîslerden faziletine dair olan parçayı beraber teksir etmek için bana yazmıştı. Ben de dedim: Otuz beş seneden beri her gün Cevşen’i okuduğum halde o haşiyeyi üç-dört defadan ziyade okumadım.Onun için onun aynı münasib olmaz. Tâ muarız ve zındıklar itiraz parmaklarını uzatmasınlar. İnşâallah yakında o mübarek Cevşen-ül Kebir, Nurcuları şavkıyla tenvir edecek.”(1)
Kitabın muhteviyatı sayfa sayfa şöyle:
Cevşen-i Kebir’in ilk sayfası
Cevşen duasının son sayfasında Üstad Bediüzzaman’ın el yazılarıyla dua: “Yâ Allah! İsm-i A’zam hürmetine, bu nüshayı yazan ve okuyanları ashab-ı Cennetten eyle… Âmin!…”
***
Cevşen’in büyük sevap ve faziletinin, onun içinde yazılmaması lazım geldiğini, sebepleriyle beraber izah eden Üstad Hazretlerinin üç sayfalık mektubunun ilk sayfası.
Cevşen’in büyük sevap ve faziletinin, Cevşen kitabı içinde yazılmaması lazım geldiğini, sebepleriyle beraber açıklayan Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin mektubunun son sayfası. Hz. Üstad mektubun sonuna kendi el yazılarıyla ismini yazıyor.
***
Cevşen kitabının arka kapağından itibaren, tam beş sayfa Cevşen’in sevap ve faziletini anlatan "Mecmuâtü'l-Ahzab, Gümüşhânevî"den tercüme edilen ve yeni harflerle daktilo ile yazılan parçanın ilk sayfası. Hz. Üstad’ın "kitabın içine konulmasın" dediği kısım işte burası… Her nasılsa elimizdeki kitapçıkta bu parça hem yeni harflerle, hem de Osmanlıca olarak neşredilmiş.
***
Cevşen kitabının üst kapağından itibaren ilk altı sayfasında ismi bilinmeyen hattat ağabeyimiz tarafından Cevşen duasının fazileti Osmanlıca olarak yazılmış. 6. sayfanın sonuna Hz. Üstad el yazısıyla “Umuma Selam. El Bâki Hüvel Bâki Said Nursi” şeklinde imza koymuş.
Bu sayfada yine Hz. Üstad’ın kendi el yazılarıyla "Cevşen’in sevab ve faziletinin kitap içine konulmasının ihlâsı zedeleyeceği"ne dair izahları var.
(1) bk. Emirdağ Lâhikası-II, 35. Mektup.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü