"İman, duayı bir vesile-i katiye olarak iktiza ettiği ve fıtrat-ı insaniye onu şiddetle istediği gibi,.." ifadesini izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"İman, duayı bir vesile-i katiye olarak iktiza ettiği ve fıtrat-ı insaniye onu şiddetle istediği gibi, Cenab-ı Hak dahi, 'Duanız olmazsa ne ehemmiyetiniz var?' mealinde, قُلْ مَا يَعْبَؤُا بِكُمْ رَبِّى لَوْلاَ دُعَاۤؤُكُمْ ferman ediyor. Hem اُدْعُونِىۤ اَسْتَجِبْ لَكُم emrediyor..."(1)

İman, dua etmeyi gerektiriyor. Bir mü’min için Allah’a dua etmek, arzularını ona arz etmek, ondan yardım dilemek kulluğun muktezasıdır.

İnsanın fıtratı da dua etmeyi icab ediyor. İnsan fıtraten çok zayıf ve âciz yaratıldığı, her şeye muhtaç olduğu için, arzularını dua ve niyaz ile Rabbinden ister.

Bütün insanlar vicdanen duaya muhtaç olduğunu itiraf ederler. Bu sebeple insan sıkıştığında ya da bir musibete maruz kaldığında çaresizliğin verdiği sevkle, sığınacak ve yardım talep edecek bir noktayı arar.

1) bk. Sözler, Yirmi Üçüncü Söz, Birinci Mebhas.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 12.258
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Ender56

"İman, duayı bir vesile-i kat'iye olarak iktiza ettiği" vesilei kat'iye ne demek? İzhah edermisiniz?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
İman açısından dua kaçınılmaz bir vesiledir yani Mümin birisi dua vesilesi ile Allah'tan bir şeyler ister. İman ile dua arasında zaruri bir bağ vardır. Duasız iman, imansız dua mümkün değildir. Kati vesileliği bu şekilde anlayabiliriz. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
hayrettingaya

Üstad, duayı EMREDİYOR diyor. Bu ifadeyi neden seçmiş olabilir?Emirse; yapmazsak namaz, oruç gibi mesul müyüz?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale

Namaz, oruç, hac, zekat gibi ibadetler zaten genel dua kapsamına giren ibadetlerdir. Özellikle beş vakit namazın her köşesi her noktası dua ile bezenmiştir. Yani ayetteki genel dua emri farzları yapmakla ifa edilmiş oluyor denilebilir.

Bu yüzden ayetteki genel dua emrini hususi bir dua şekline hasretmek gerekmiyor. Salat’ın yani namazın bir manası da dua anlamına gelmektedir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Ahmet.grgn58

bizlere Allah bu kadar nimet vermiş el göz ruh gibi zaten şuan kıymet veriyor ayette neden öyle denmiş hikmeti nedir şuan zaten kıymet veriyor ordaki kıymet başka birşey mi Allah dua ile insana neden kıymet verir

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale

Dua burada insanın Allah’a karşı olan kulluğunu temsil ediyor yani insan iman edip Allah’ın emir ve yasaklarını yerine getirdiğinde Allah katında bir değer ve kıymet kazanıyor. Dua ibadetin ve kulluğun en saf ve en uç noktası olduğu için sembolik olarak ifade ediliyor.

Küfür ve fısk içindeki insanlar her ne kadar birçok nimetlere mazhar olsalar da onlar Allah katında mevki ve kıymet sahibi değildirler. Onların nimete mazhariyeti imtihan gereği dünya ile sınırlıdır ahirette cezaları çok çetin olacaktır.

Duada insanın acizliğini, fakirliğini idrak edip aciz ve fakir olmayan Allah’a iltica etme, Ona boyun eğme, Ona tevekkül etme, Ona teslim olma, Ona sığınma ve iltica etme gibi yüksek kulluk halleri bulunuyor. Bu haller ibadetin özüdür demek dua ibadetin özü olduğu için çok önem veriliyor.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Ahmet.grgn58

Öburleri el ayak vb. Onlarda kıymet verdiğini göstermez mi gosterorse neden dua denmiş sadece

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...