Birinci Mebhas, Beşinci Nokta
İçerikler
-
"İman, duayı bir vesile-i kat'iye olarak iktiza ettiği ve fıtrat-ı insaniye onu şiddetle istediği gibi,.." ifadesini izah eder misiniz?
-
"Cevap vermek ayrıdır, kabul etmek ayrıdır. Her dua için cevap vermek var. Fakat kabul etmek, hem ayn-ı matlubu vermek, Cenâb-ı Hakkın hikmetine tâbidir." cümlelerini izah edebilir misiniz?
-
Her duaya cevap var. Dua hangi vakitlerde daha ziyade makbul olur, bilgi verir misiniz?
-
"Cenâb-ı Hak, Hakîm-i Mutlak, hâzır, nâzır olduğu için, abdin duasına cevap verir." Duamıza cevap verildiğini anlayabilir miyiz?
-
"Fakat insanın hevâperestâne ve heveskârâne tahakkümüyle değil." izah eder misiniz? Gayrimeşru talepler misal verilebilir mi?
-
"Dua bir ubûdiyettir. Ubûdiyet ise, semerâtı uhreviyedir. Dünyevî maksatlar ise, o nev’i dua ve ibadetin vakitleridir. O maksatlar, gayeleri değil." İzah eder misiniz?
-
Eğer bir şeyi gönülden istiyorsak ve isteğimiz de bir türlü gerçekleşmiyorsa, ne yapmamız lazım? Risalelerden misal verebilir misiniz?
-
Bir şeyi ısrarla istemek; o duayı, ubudiyet mânâsından çıkarır mı?
-
"Hem güneşin ve ayın tutulmaları, 'küsuf ve husuf namazları' denilen iki ibadet-i mahsusanın vakitleridir. Yani, gece ve gündüzün nuranî âyetlerinin nikaplanmasıyla bir azamet-i İlâhiyeyi ilâna medar..." İzah eder misiniz?
-
"Dua bir sırr-ı ubûdiyettir. Ubûdiyet ise, hâlisen livechillâh olmalı. Yalnız aczini izhar edip, dua ile Ona iltica etmeli, rububiyetine karışmamalı. Tedbiri Ona bırakmalı, hikmetine itimad etmeli, rahmetini itham etmemeli." Bu cümleyi izah eder misiniz?
-
Bütün mahlûkatın bir çeşit ibâdetle meşgul oldukları, tesbih ve secde ettikleri ifade edilmektedir. Konuyu açar mısınız?
-
"Bütün kâinattan dergâh-ı İlâhiyeye giden bir duâdır." cümlesinde "kâinatın duâsı"nı nasıl anlamalıyız?
-
Tarlaya attığımız her tohuma Allah (c.c.) filizlenmek istidadı vermiş midir? İzah eder misiniz?
-
Meşhur duâ diye ifade edilen bizim duâlarımız da iki kısma ayrılıyor. Biri fiilî ve hâlî; diğeri kalbî ve kâlî. Bu konuyu biraz açabilir misiniz?
-
Hâl dili ile istemek, ne demektir?
-
"Hattâ çift sürmek, hazîne-i rahmet kapısını çalmaktır. Bu nev’i duâ-i fiilî, Cevâd-ı Mutlakın isim ve unvânına müteveccih olduğundan, kabule mazhariyeti ekseriyet-i mutlakadır." Buradaki "isim ve unvana müteveccih olma" ifadesini nasıl anlamalıyız?
-
Risalelerde kişi dua ederken, aczini ve fakrını anlayacak, deniyor. Bu ne demektir, niçin dua ediyoruz; açıklar mısınız?
-
"Duânın, rahmet hazinesinin anahtarı olması" ne demektir?
-
"Duânın, tükenmez bir kuvvetin medarı ve vesilesi olmasını" açıklar mısınız?
-
"O duâya yapışmakla a'lâ-yı illiyyîn-i insaniyete çıkmak" ne demektir?
-
"Bir sultan gibi bütün kâinatın duâlarını kendi duâmızın içine almamız" ne anlama gelmektedir?
-
"Kâinatın bir güzel takvimi olmak" ne demektir?
-
Nasıl dua etmeliyiz, bu konuda Risalelerde öneriler var mı?