"İncil’de, ahir zamanda gelecek Peygamberin (a.s.m.) vasfında... Sahabeler çendan mebde’de az ve zayıf görünecekler..." Bahsedilen ayetler hangileridir?
Değerli Kardeşimiz;
Bütün bu yorumlar Kur'an'ın bu ayetinden istihraç edilerek söylenmiş olup, ayrıca İncil'den de deliller getirilmektedir.
وَمَثلُهُمْ فِى اْلاِنْجِيلِ كَزَرْعٍ اَخْرَجَ شَطْئَهُ فَاٰزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوٰى عَلٰى سُوقِهِ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ
“İncil’deki vasıfları ise şöyledir: Onlar filizini çıkarmış, sonra git gide kuvvet bulmuş, kalınlaşmış ve gövdesi üzerinde yükselmiş bir ekine benzer ki, ekincilerin pek hoşuna gider. Allah’ın onları böylece çoğaltıp kuvvetlendirmesi, kâfirleri öfkeye boğmak içindir.” (Fetih, 48/29)
"Evet, İncil’de, âhir zamanda gelecek Peygamberin (a.s.m.) vasfında مَعَهُ قَضِيبٌ مِنْ حَدِيدٍ وَ اُمَّتُهُ كَذَلِكَ gibi âyetler var. Yani, Hazret-i İsâ (a.s.) gibi kılıçsız değil, belki sahibüsseyf bir Peygamber gelecek, cihada memur olacak ve onun sahabeleri dahi kılıçlı ve cihada memur olacaklardır.
O kadîb-i hadid sahibi, Reis-i Âlem olacak. Çünkü İncil’in bir yerinde der: “Ben gidiyorum, tâ Âlemin Reisi (a.s.m.) gelsin.” Yani, Âlemin Reisi geliyor. Demek oluyor ki: İncil’in bu iki fıkrasından anlaşılıyor ki, Sahabeler çendan mebde’de az ve zayıf görünecekler..." (Lem'alar, Yedinci Lem'a)
Hz. İsa dedi; “Size gerçeği söylüyorum; benim gidişim size faydalıdır. Zira ben gitmezsem, tesellici size gelmez.” (Yuhanna, Bab 16, ayet 7)
Hz. İsa dedi; “Artık sizinle konuşmayacağım: Çünkü bu dünyanın reisi geliyor ve bende onun hiçbir şeyi yoktur.” (Yuhanna, Bab 14, ayet 30)
"Mesih şöyle dedi: Artık ben sizinle çok söyleşmem. Çünkü bu alemin reisi geliyor... Bende asla onun nesnesi yoktur..." (Yuhanna, Bab 14, ayet 30)
"Faraklit geldiğinde bütün alemi hataları sebebiyle kınar ve onları terbiye eder..." (Yuhanna, Bab 16, ayet 8)
İncil’de, geleceği beklenen ve âlemin reisi olarak vasfedilen peygamber hakkında: “Seyf ve asa sahibi” denilmiştir.(bk. Nebhânî, Hüccetüllah ale’l-Âlemîn, 99, 114.)
Seyf; kılıç demektir. Demek gelecek peygamber cihad ile vazifeli olacaktır. Bu durumda Hz. İsa (a.s) olamaz, zira o cihat ile vazifelendirilmemiş ve cihat etmemiş bir peygamberdir. “Kılıç sahibi” sadece, Hz. Muhammed (asm) olabilir. Zira Efendimiz (asm) ve ümmeti cihad ile vazifelidirler. Ayrıca Efendimiz (asm) asa sahibi idi; asa ile gezerdi.
"Yani, Hazret-i İsâ (a.s.) gibi kılıçsız değil, belki sahibüsseyf bir Peygamber gelecek, cihada memur olacak ve onun sahabeleri dahi kılıçlı ve cihada memur olacaklardır.
O kadîb-i hadid sahibi, Reis-i Âlem olacak. Çünkü İncil’in bir yerinde der: 'Ben gidiyorum, ta Âlemin Reisi (a.s.m.) gelsin.' Yani Âlemin Reisi geliyor.
Demek oluyor ki: İncil’in bu iki fıkrasından anlaşılıyor ki, sahabeler çendan mebde’de az ve zayıf görünecekler; fakat çekirdekler gibi neşvünemâ bularak yükselip, kalınlaşıp kuvvetleşerek, küffârın gayzlarını onlara yutkundurup boğduracak vakitte, kılıçlarıyla nev-i beşeri kendilerine musahhar edip, reisleri olan Peygamberin (a.s.m.) ise âleme reis olduğunu ispat edecekler. Aynen şu Sûre-i Feth’in âyetinin meâlini ifade ediyor." (Lem'alar, Yedinci Lem'a.)
Bu cümleler İncil'in doğrudan bir ayeti değil, Üstad'ımızın yukarıda zikredilen hem Kur'an ayetinden hem de İncil'deki ifadelerden çıkardığı mana ve tefsirdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü