İnsanlar hayvanlıktan çıkıp geldiği vakit, sözünden kasıt nedir? Müslüman olarak evrim teorisini kabul etmediğimize göre, burada anlatılmak istenen nedir?
Değerli Kardeşimiz;
"Suâl: Şu pis istibdat ne vakitten beri başlamış, geliyor?"
Cevap: İnsanlar hayvanlıktan çıkıp geldiği vakit, nasılsa bunu da beraber getirmiştir."(1)
Genelde kainattaki tekamül kanunu ile evrim hurafesi birbirine karıştırılır. Zaten evrim teorisi de bu kanundan mülhem bir fikirdir.
Evet Allah, kainatta her şeyi basitten mükemmele doğru terakki ve tekamül etmek şeklinde tasarlayıp programlamıştır. Bu yüzden her şey, basitten mükemmele doğru tekemmül edip gider. Bu kanun insanlar ve insanların toplumsal yapıları için de aynıdır. Yani insan nasıl kısa hayatında bebeklikten ihtiyarlığa doğru bir tekamül süreci yaşıyor ise, aynı şekilde insanların toplumsal yapısı ve düzeni de tekamül sürecini yaşıyor. İnsanlığın bu toplumsal gelişimi ve değişiminde peygamberler önemli ve gerekli bir mürebbi ve müdebbirlik vazifesi yapıyorlar.
İşte insanların toplumsal yapısındaki bu basitten mükemmele doğru gidişat serüveninde yönetim rejimleri de aynı şekilde değişip gelişmiştir. Bugün Batı dünyasının yakaladığı demokrasi ve çoğulcu yönetim anlayışı, birden ve aniden olmamış; çok uzun, çileli ve gözyaşların neticesinde ortaya çıkmış bir kazanımdır. Demokrasiden önce istibdat ve türevleri hakimdi. İşte Üstad, bu istibdat ve türevlerinin hakim olduğu dönemleri hayvanlık ile tabir ediyor. Yoksa insanlığın köken olarak hayvanlıktan geldiğine işaret etmiyor.
(1) bk. Münazarat, Sualler ve Cevaplar.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar