"İnsanların hayat-ı içtimaiyesinin medarı olan gençler, delikanlılar şiddet-i galeyanda olan hissiyatlarını ve ifratkâr bulunan nefis ve hevalarını tecavüzattan ve zulümlerden ve tahribattan durduran ve hayatı içtimaiyenin hüsnü cereyan,.." İzahı nasıl?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"İnsanların hayat-ı içtimaiyesinin medarı olan gençler, delikanlılar, şiddet-i galeyanda olan hissiyatlarını ve ifratkâr bulunan nefis ve hevâlarını tecavüzattan ve zulümlerden ve tahribattan durduran ve hayat-ı içtimaiyenin hüsn-ü cereyanını temin eden, yalnız Cehennem fikridir. Yoksa, Cehennem endişesi olmazsa, 'El-hükmü li’l-galib' kaidesiyle, o sarhoş delikanlılar, hevesatları peşinde bîçare zayıflara, âcizlere, dünyayı cehenneme çevireceklerdi ve yüksek insaniyeti gayet süflî bir hayvaniyete döndüreceklerdi."(1)

Bir kısmını yukarıya aldığımız sual konusu cümlenin geçtiği risalede; ahirete imanın, toplumsal hayata kazandırdıkları üzerinde duruluyor. Çocuklara, ihtiyarlara, musibetzedelere, hastalara ve gençlere bakan meyveler anlatılıyor.

Gençlere bakan meyvesi, sual konusu cümle ile ifade ediliyor. Gençlerin en belirgin vasfı, güçlü kuvvetli olmaları, his ve heyecanlarının doruk noktada olmalarıdır. "Madem ben güçlüyüm, öyle ise her şeyi yapabilirim." diyerek, hak ve hukuk dinlemezler. Devletin polis ve jandarmasından da bir şekilde saklanabilirim diyerek tolumsal hayatı bazen yaşanmaz hale getiriyorlar.

İşte bu durumda onları frenleyecek yegane kuvvet, ölümden sonra bir mahkemenin oluşu ve cehennemin varlığıdır. "Beni her zaman ve her yerde gören bir yaratıcı, yeri geldiğinde de cehennem gibi dehşetli bir azapla beni cezalandıracaktır." korku ve endişesidir.

(1) bk. Sözler, Onuncu Söz, Onuncu Söz'ün Mühim Bir Zeyli...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...