"İsyan" ve "Küfür" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Küfür, lügat mânâsıyla, örtmek demektir. Aynı kökten gelen küfran-ı nimet ise, nimetlere nankörlük etmek anlamına gelir. Türkçede kullanılan küfretmek kelimesi, ise, aslında sebb (sövmek) kelimesinin karşılığıdır.

Küfür, imanın zıddıdır. Kâfirin dünyası karanlıklarla doludur. Zira küfür, insanın Allah’a olan intisabını keser.

Kur’anda, kâfirlerin dünyası şöyle anlatılır:

“Onların amelleri okyanustaki karanlıklar gibidir. Okyanusu bir dalga bürümekte, onun peşinden bir başka dalga gelmekte. Onun da fevkinde bulut var. Böylece üst üste zulümatlar (karanlıklar)... Öyle ki, elini çıkarsa, neredeyse onu bile göremeyecek.” (Nur, 40)

Küfrün kısımları vardır. Bunlar başlıca iki grupta mütalaa edilir: Küfr-ü mutlak ve Küfr-ü meşkûk.

Küfr-ü mutlak, tam bir inkârdır. Mesela, ateizm küfr-ü mutlaka girer.

Küfr-ü meşkûk ise, şüphe ve tereddütler içindeki küfrün adıdır. Küfrün bu mertebesindeki insan, küfr-ü mutlakta olmamakla beraber, imana da girmiş değildir.

“Küfür tek bir millettir” ifadesi, miras yönünden eşitliği ifade eder. Yani, kâfir bir insan, küfrün hangi çeşidinde olursa olsun, Müslüman’a varis olamaz. Bu yönüyle bütün kâfirler eşittirler. Yoksa bu sözden, “Küfürde mertebeler yoktur. Kâfirlerin hepsi aynıdır” manasını çıkarmak yanlıştır.

İsyan ise: İtaâat etmemek, baş kaldırmak, emre muhâlefet etmek gibi anlamlara gelmektedir.

Küfürde; Allah'ı kabul etmemek vardır. İsyanda ise; Allah'ın varlığı kabul ediliyor.

Ancak emirlerine baş kaldırıp isyan etme söz konusudur. İsyan ile günah arasında, azim bir fark vardır. Günahtaki itaatsizlik, bilerek değildir. İsyanda ise kasıt ve bilerek emre muhalefet vardır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 14.401
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...