Kalp, ruh ve nefsin hastalıkları nelerdir, neye göre ayrılmıştır, tedavileri nasıldır?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Kalp, Allah’ın insana kendisini sevmemiz ve perestiş etmemiz için verdiği bir latife bir duygudur. Kalbin en büyük hastalığı ise masiva sevgisidir. Masiva, Allah’tan gayrı şeydir... Mal sevgisi, şöhret sevgisi, Allah adına ve hesabına olmayan evlat, ana baba sevgisi vs. masiva sevsilerinden bazılarıdır. Kalbin tevhidi muhabbetullah, şirki ise kesret ve mecazi sevgilerdir.

“Tırnaklarla dağı delmek, gönüle yerleşmiş bir kötü arzuyu söküp atmaktan daha kolaydır.”

Nefsin işlenmemiş ve terbiye edilmemiş haline nefs-i emmare deniliyor ve bu nefis her türlü kötülüğü, çirkinliği, günah ve sapkınlığı işlemeye elverişli ve hazır haldedir. Nefs-i emmare başlı başına bir maraz bir hastalık bir tağuttur. Bütün manevi hastalıkların kaynağı da bu nefistir.

Nefis insan üzerinde galipse, hükmünü diğer bütün latife ve duygularada sirayet ettirir. Kalp ve ruhu rezil eden asli vazifelerden alıkoyan da nefsin bu kötü halidir. Bu sebeple insanın en büyük ve en tehlikeli düşmanı, işlenmemiş ve terbiye edilmemiş bu nefs-i emmaredir.

Ruhun hastalıklarına gelince, ruh esasında temiz, nurani ve nezih bir mahiyete sahiptir; lakin nefis, şeytan ve maddiyat galip gelip hükmünü icra ettiğinde, ruh sönükleşir, etkisini kaybeder, nefse boyun eğer ve nefsin çirkinliğine maruz kalır.

Bedenimizin sıhhati için, sabahtan akşama kadar yiyip içiyor, her türlü gıdayı alıyoruz. Beden gıdasını almayınca öleceği gibi, ruh da gıdasını almazsa ölür. Vücut topraktan yaratıldığı için gıdası toprak maddeleri, ruh ise âlem-i emirden yaratıldığı için gıdası âlem-i emirdendir.

Ruhun sağlıklı olabilmesi için Kur’an-ı Kerim okumak, namaz kılmak, dini sohbetlere katılmak, tefekkür etmek vs. gerekiyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 1.205
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...