"خ ,ح ,ث ,ض sıkletleri ve bazı cihât-ı münasebat için birer defa zikredilmiştir." Denmiş, fakat Âl-i İmrân 154. ayette HA harfi iki defa geçiyor?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Evet, tespitiniz doğrudur. ح harfi ayet-i kerimede iki defa geçiyor. Birincisi الْحَقِّ kelimesinde, ikincisi de يُمَحَّصَ kelimesinde geçiyor.

Risale-i Nurlarda az da olsa böyle durumlara rastlanmaktadır. Bunun kendimizce iki sebebi olabilir:

1. Bu gibi durumlarda bizim ilk bakışta anlayamayacağımız bazı hikmetler olabilir. Bu hikmetlere binaen bu derslerde zaten mana olarak verilmesi gereken dersler aktarılmakla beraber, işi tahkiki anlamda bilenlere tekrar tekrar konuyu mütalaa etme ve -varsa- gizli manaları çıkarma yolu açılmaktadır. Mesela,

Üstad'ımızın "...Bazen yalnız namazımı kıldım, cemaatle kılınan namazın yirmi beş sevabından ve hayrından mahrum kaldım." (bk. Mektubat, On Altıncı Mektup)

fadesi, çok sorulunca işin tahkiki, inceleme ve araştırma durumu hasıl oldu. Yani cemaatle namaz kılmak, fert olarak kılmaya göre Yirmi yedi kat sevap kazandrırken, Üstad neden yirmi beş kat sevap ifadesini özellikle kullanmaktadır. Bu konu ile ilgili derinlemesine çalışmalar yapıldığında, hadiste hem yirmi yedi, hem de yirmi beş rakamının kullanıldığı müşahede edildi.(bk. Cemaatle namaz kılmanın önemi nedir?) Burada da böyle bir durum olabilir.

2. Üstad Hazretlerinin Risale-i Nurları kaynaksız olarak, dağ ve dere kenarlarında, tamamen ilhamen yazmasıdır. Yani Üstad Hazretleri, Âl-i İmran suresinin 154. ayetini önüne koymuş da ayete bakarak selasetini tahlil etmiyor. Önünde ne Kur’an var ne de mezkûr ayet… Verdiği bütün bilgileri ezberden veriyor. Belki hayaliyle ayete bakıyor, fikriyle ayeti mütalaa ediyor.

Elbette böyle bir çalışmada ufak tefek hataların olması kaçınılmazdır. Bizler mezkûr ayet-i kerimeye bakarak harflerini saymaya kalksak bunu yarım saatte bitiremeyiz; o da kâğıt kalemle çalışarak…

Üstad Hazretleri ise metni talebelerine ezberden yazdırıyor. “Yazın.” diyor, talebeleri de yazıyor. Elbette böyle çalışmalarda ufak tefek hataların olması beşeriyetin iktizasıdır.

Belki mezkûr cümleyi şöyle tashih etmek lazım:

ث ، ض sıkletleri ve bazı cihât-ı münasebat için birer defa zikredilmiştir. ح harfi خ dan daha hafif olduğu için, ح iki defa خ bir defa zikredilmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Kullanıcı

Hocam iyi günler burada risale-i Nur kur'an'dan geldiği için Barla lahikası'nda geçtiği gibi "Kimin haddidir ki, bu Nurlarda yanlışlık bulsun.   Barla - 62"

O yüzden muhakkak bir hikmeti vardır Bizim onu bilmemiz olmamasına delalet etmez...

 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...