"ق , ف , ك kardeş oldukları için, ق’ın bir noktası fazla olduğu için ق on, ف dokuz, ك dokuz, ب dokuz, ت on iki ت ’nin derecesi üç olduğu için on iki defa zikredilmiştir." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

“ق ف ك kardeş oldukları için ق 'ın bir noktası fazla olduğu için ق on, ف dokuz, ك dokuz. ب dokuz…” cümlesinin manası şudur:

Arap heca harflerinin bulunduğu ELİF-BA sisteminde ك ,ق ,ف harfleri yan yana olduğu için kardeş olmuşlardır. Ayrıca telaffuz ederken “F” harfi, “FA” da olduğu gibi “KAF”, “KÂF” harflerinde de söz konusudur. Bu ortak paydadan dolayı da bu üç harf kardeş olmuşlardır.

İşte kardeş olan bu üç harfin, ilgili ayette tekrar sayıları aynı dokuz olmuştur. Yalnız KAF harfinin bir noktası "F"den fazla olduğu için, tekrar sayısı bir fazla olup on olmuştur.

“B” harfi ile “T” harfi de ELİF-BA listesinde yan yana olup kardeştir. Ve bu iki harf aynı zamanda “noktalı” olmakla “F” ve “KAF” harfiyle de kardeştir. Bu sebeple bunların da onlar gibi tekrar sayılarının dokuz olması uygun olmuştur. Nitekim “B” harfinin tekrar sayısı da dokuzdur. Fakat “T” harfinin Elif-Ba listesindeki sırası üçtür: Elif-B-T. Bu sebeple T harfinin tekrar sayısı dokuz sayısından üç fazla olarak on iki gelmiştir. Yani burada hem "T"nin diğer kardeşlerinin tekrar sayısı olan dokuz, hem de Elif-Ba listesindeki sırası olan üç sayısı nazara alınmış ve on iki defa zikredilmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...