BENZER SORULAR
- "Halbuki, fenn-i mantıkça, kıyas-ı temsilî yakîni ifade etmiyor. Mesâil-i yakîniyede burhan-ı mantıkî lâzımdır. Kıyası temsilî, usul-ü fıkıh ulemasınca zann-ı galip kâfi olan metâlipte istimal edilir." açıklar mısınız?
- Otuz İkinci Söz'de bir sualde, kıyası temsili bahsinde "mantığın birinci darbı" diye bir tabir geçiyor, bu ne demektir, izah eder misiniz?
- "Mantık" kavramını açar mısınız, Risalelerde bu kelime hangi anlamda kullanıyor?
- Ruhun mahiyetini bir cihette anlamak için havayla kıyaslamak doğru mudur? Risaleler zaviyesinden bakar mısınız?
- "Diyorsunuz ki: "Sen Sözlerde kıyas-ı temsilî çok istimal ediyorsun. Halbuki, fenn-i mantıkça, kıyas-ı temsilî yakîni ifade etmiyor. Mesâil-i yakîniyede burhan-ı mantıkî lâzımdır." Bu cümle ile "burhan-ı mantıkî" ve "kıyas-ı temsilî"yi açıklar mısınız?
- Üstad temsilat ve hikâyeleri çokça kullanmış ve bunlarla iman hakikatlerini anlatmış. Bu yöntem ne kadar sağlıklıdır? Yani bir inançsız, inançsızlığını, temsilat ve hikâyelerle anlatsa insanları inandıramaz mı, kanıtlayamaz mı?
- "Kıyas-ı hadsî-i hafî", "kıyas-ı istikraî", "kıyas-ı mürekkeb ve müteşaab", "kıyas-ı hâdi", "kıyas-ı hafi", "kıyas-ı hâdi'-i müşebbit", "İşkal-i mantıkıyeyi kıyas-ı istikraî", "istikra ve tetebbu ve istikra-i tâm" kavramlarının izahı?
- ""Felillâhilhamd, sırr-ı temsil dürbünüyle, en uzak hakikatler gayet yakın gösterildi..." cümlesi ve devamında ifade edilen temsil şekillerinden hangisi, hangi risalede kullanılmış?..
- Bediüzzaman eserlerinde özellikle "haşir", "melek", "kıyamet" gibi konularda, insanların öznel duygularına ve kendi kişisel tecrübelerine değer verdiğini ve bu ölçüde Kur'an âyetlerini tefsir yaptığını herkes görebilir. Bu bir subjektif düşünme olmaz mı?
- Bazı alimler "Teşbihten sakınmayan sapıtır." mealinde beyanat vermişlerken, Risale-i Nur'da temsil ve teşbihlerin sık kullanılmasını nasıl anlayabiliriz?