"Kur'an-ı Hakîm'de ehl-i dalalete karşı azim şekvaları ve kesretli tahşidatı ve çok şiddetli tehdidatı" neden belagat, itidal ve istikamete münasip değil, soruları açar mısınız?
Değerli Kardeşimiz;
Sorunun birinci kısmında, "Kur’an’ın binlerce ayeti ile ve sürekli bir şekilde kâfirleri şikâyet etmesinin ve onları büyük bir azap ile tehdit etmesinin hikmeti ve sırrı ne olabilir?" denilmiş oluyor.
Sorunun ikinci kısmı: Kâfirlerin ve şeytanların yaptıkları işler ve fiiller, çok basit, ehemmiyetsiz ve gayet cüzidir. Ama Kur’ân'da bunlara karşı büyük tehditler yapılıyor ve elim bir azapla korkutuluyor. Aciz bir adamı tutuklamak için iki polis göndermek yeterli iken, bir tabur asker gönderildiğini düşünelim. Şeytan ve kâfirler burada aciz adam, Kur’an ayetlerindeki tehdit ve ikazlar ise, bir tabur asker gibidir. "Acaba Allah’ın böyle bir üslup kullanmasındaki hikmet nedir?" diye soruluyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Kur'anın şekva ,tahşidat ve tehdidatına dair ayetlerden misaller verebilirmisiniz
“Onlar, lânete uğramış olarak cehennemde ebediyen kalacaklardır. Azapları asla hafifletilmeyecek, geciktirilmeyecek ve kendilerine özür dilemeleri için mühlet de verilmeyecektir.” Bakara, 162
“Bu kâfirlerin hâli, tıpkı Firavun hânedânı ile daha önceki kâfirlerin hâline benzer. Onlar da, âyetlerimizi yalanlamışlardı da Allah onları günahları sebebiyle kıskıvrak yakalamıştı. Allah’ın cezalandırması pek şiddetlidir.” Al-i İmran, 11
“Yoksa hayatı boyunca günah işleyip işleyip de, nihâyet kendisine ölüm gelip çattığında: “Ben şimdi tevbe ediyorum” diyenlerin ve kâfir olarak ölenlerin tevbeleri kabul edilmeyecektir. Biz, böyleleri için can yakıcı bir azap hazırladık.” Nisa, 18
“Evet, o inkâr edenleri ve zulmedenleri Allah ne bağışlayacak, ne de onlara bir kurtuluş yolu gösterecektir.” Nisa, 168
Tahşidat bir konu hakkında ziyade sarf-ı kelam etmek anlamına gelir ki; Kur'an'da kafirler hakkında binlerce ayet buna birer örnektir, yukarıda vermiş olduğumuz ayetler de tahdit ve şekva için kafidir.