Kur’an-ı Kerim'in bütün surelerinin i’cazını, hangi âlimler kaleme almıştır? Üstad değişik ayetlerin değişik i’cazlarından bahsediyor, tek bir ayetin kırk çeşit i’cazından bahsetmiyor!
Değerli Kardeşimiz;
Kur’an, eşsiz ve benzeri olmayan bir okyanus gibidir; hiçbir kap, tamamı ile onu içine alamaz. Bu yüzden, her kap sahibi, kendi meşrep ve mesleğine bakan yönünü ele alıp, onu ilan ediyor.
Kur’an, bütün İslami ilimlerin temel kaynağı olduğu için, her ilim dalı kendine bakan yönü ile Kur’an’a nazar ediyor. Bir insan ne kadar dâhi de olsa, Kur'an’ın bütün vechelerini ve ince noktalarını tam manası ile tespit ve tayin edemez.
Her bir âlim, bir ilimde ihtisas sahibi olarak, o ilim dalının konusu ile Kur'an’ın mucizevî yönlerini ispat ediyor.
Bu sebepten dolayı, bir tefsir ya da eserden, Kur'an’ın bütün haslet ve meziyetlerini istemek ya da beklemek doğru olmaz.
Mesela, İmam Azam’ın fikriyatında, Kur'an’ın hukukî ve fıkhî yönü nazara verilir, Sekkakî ve Cürcanî’nin eserlerinde belağat nükteleri hâkimdir, Taftazani ve Fahreddin-i Razi’nin eserinde itikadî konular hâkimdir, İbn-i Kesir’in tefsirinde siyer ve rivayet hâkimdir vs...
Risale-i Nur ise, bu zamanda tenkide uğramış ayetlerin, ince ve nuranî remizlerini göstererek, kati delil ve burhanlar ile münkirleri ilzam ediyor. Üstelik belli bir fikrî gruba ya da ekole cevap vermiyor, bin küsur senelik birikmiş inkâr fitnelerine cevap veriyor.
Üstad Hazretleri, bilhassa tenkide konu olmuş ayetler üzerinde durmuştur.
Kur'an’ın kırk ayrı mu’cizesi olduğu gibi, her bir ayetinde de bu kırk mu’cizenin olması doğru ve hak bir manadır. Ama ayetlerin her birinde, kırk mu’cizeyi göstermek kolay bir şey değildir, hem zaman hem de derinlik ister. Üstad Hazretleri, ihtiyaca binaen bazı ayetlerde, bu mu’cizelerin birçoğunu göstermiştir; ama bütününü göstermeye, ne ihtiyaç ne de zaman müsait olmadığı için, numuneler ile iktifa etmiştir.
İlgili Risaleyi okumak için tıklayınız:
- Sözler, Yirmi Beşinci Söz (Mucizat-ı Kur'aniye Risalesi)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü