Kur'ân'ın "Kitab-ı ubûdiyet" olmasını izah eder misiniz?

Kur'ân'ın "Kitab-ı ubûdiyet" olmasını izah eder misiniz?
Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Hem bir kitab-ı ubûdiyet..." (İşârâtü’l-İ’caz)

Kur’an, insana nasıl ibadet yapacağını öğreten bir kitaptır. Namazdan oruca, secdeden rükûya, kıyamdan tesbihe, hacdan zekâta, zikirden tefekküre, kurbandan sadakaya kadar, her türlü ibadeti insana öğretmekte; bu cihetle de bir kitab-ı ubudiyet olmaktadır.

Bununla birlikte, bu ibadetlerin eda ediliş şekilleri sünnet-i seniyyeye havale edilir. Yani Kur’an yapılması gereken ibadetleri emir ve tayin eder; sünnet-i seniyye ise bu ibadetlerin nasıl yapılacağın öğretir.

Allah namazı emretmiş ama hangi vakitlerde, kaç rekât kılacağımızı ve nasıl eda edeceğimizi bildirmemiştir. Kur’an’da zekât vermemiz emredilmiş, kimlere verileceği beyan edilmiş ancak hayvanlardan kaçta bir verileceği, hububattan, altın, gümüş ve paradan ne kadar verileceği açıklanmamıştır. Bütün emirlerin nasıl ifa edileceğini, ibadetlerin şartlarını, şeklini ve miktarını tafsilatıyla ortaya koyan Habib-i Kibriya Efendimizdir.

Ayrıca ubudiyet sadece saydığımız maddelerle kayıtlı değildir.

- Kişinin aczini bilmesi,

- Fakrını idrak etmesi,

- Allah’a karşı günahlarını itiraf etmesi,

- Tövbe edip af dilemesi,

- Esmâ-i İlahiyenin cilvelerini âlem aynalarında okuması,

- Mahlûkatın ibadet ve tesbihlerine nâzır ve şahid olması...

Ve bunlar gibi daha birçok ibadet mevcuttur ki; Kur’an bu ibadetlerin tamamını ders vermekte ve insana kulluğunu öğretmektedir. İşte Kur’an bu cihetle bir kitab-ı ubudiyettir ve kulluğun el kitabıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Yazar:
Okunma sayısı : 1.015
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...