Kur'an'ın üslubunda mu’cize olarak "bedaat-ı harika" var; bu ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Üslup, ifade tarzı demektir. Her yiğidin bir yoğurt yi­yişi olduğu gibi, her hatibin de bir konuşma tarzı vardır. Üslubu teşekkül etmiş bir insan, nerede olursa ol­sun, ifadelerinden hemen tanınır. “Üslub-u beyan, ay­nıyla insan.” şeklinde özetlenen bu durumu, bazıları şöyle ifade eder:

Kur'anın üslubunda ilahilik vardır. Yani böyle bir anlatım ancak ve ancak Allah’a yaraşır, bu ifadeler bir beşer sözü olamaz.

İlgili yerde “Kur'anın üslupları hem garibdir, hem bedî'dir, hem acibdir, hem muknidir” denilerek Kur'anın üslubunda dikkat çeken dört meziyet nazara verilmiştir.

Evet, onun üslubunda garabet vardır, yani o farklıdır. Binlerce zenci arasında bir beyaz insanın hemen fark edilmesi gibi, onun ifade tarzı diğerlerinden kolayca tefrik edilir.

Keza, onun üslubunda bedaat vardır, yani o bir başkasını taklit etmemiş, kendine has bir üslûpla meselelerini anlatmıştır.

Keza, onun üslubu acibtir, yani hayret ve hayranlık vericidir. O okunduğunda, Arapça bilmeyenler bile bülbülün sesini hayranlıkla dinleyen kimseler gibi, derin bir hayret ve hayranlıkla onu dinlerler. Nitekim Hz. Peygamber (asm) sabah namazında Kur'an okurken oraya gelmiş olan cinlerden bir grup hayretle onu dinlemişler, “...Biz acib bir Kur'an dinledik.” (bk. Cin, 72/1) diyerek dönüşlerinde durumu kavimlerine haber vermişlerdir.

Keza, onun üslubu muhatabı ikna edicidir. Zira meselelerini akla kabul ettirecek şekilde delillerle anlatır. Kur'anın en büyük i’caz vecihlerinden biri olan temsillerle anlatım, ikna edici olmasının esaslarından biridir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Gökyüzü
Çok güzel izah edilmiş.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
nurcu56
Allah razı olsun, güzel izah olmuş.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...