"Merak vasıtasıyla o musibet cesetten geçerek kalpte de kökleşir, bir manevi musibeti dahi netice verir, ona istinat eder, devam eder." cümlesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Burada meraktan kastedilen mana, maddi hastalığı manevi hastalığa çeviren tevekkülsüz bir endişe ve telaştır. Yani insan maddi bir hastalığa yakalanınca, "Acaba ölecek miyim?" endişe ve telaşı ile maddi hastalığı manevi ve ruhî bir hastalığa çevirir. Zamanla bu endişe ve merak kalpte yerleşir ve hastalık halini alır. Yani psikolojik olarak klinik bir vaka haline dönüşür.
Üstad bu psikolojik hastalığın çaresini, "tevekkül ve ehemmiyet vermeme" şeklinde tarif ediyor. Yani bu gibi hastalıklarda insan endişeye düşüp ve telaşa kapılıp, merak vasıtası ile hastalığın üstüne düşerse, bu iyice kökleşir.
İnsan bu hastalıktan, imanın neticesi olan tevekkül ile kurtulabilir. Maddi hastalıkların tesadüfi olmadığını, iman ile bilip gerekli tedaviye de müracat ettikten sonra tevekkül etse, bu hastalık azalır ve zaman içinde kendiliğinden gider.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar