"Merak vasıtasıyla o musibet cesetten geçerek kalpte de kökleşir, bir manevi musibeti dahi netice verir, ona istinat eder, devam eder." cümlesini izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Burada meraktan kastedilen mana, maddi hastalığı manevi hastalığa çeviren tevekkülsüz bir endişe ve telaştır. Yani insan maddi bir hastalığa yakalanınca, "Acaba ölecek miyim?" endişe ve telaşı ile maddi hastalığı manevi ve ruhî bir hastalığa çevirir. Zamanla bu endişe ve merak kalpte yerleşir ve hastalık halini alır. Yani psikolojik olarak klinik bir vaka haline dönüşür.

Üstad bu psikolojik hastalığın çaresini, "tevekkül ve ehemmiyet vermeme" şeklinde tarif ediyor. Yani bu gibi hastalıklarda insan endişeye düşüp ve telaşa kapılıp, merak vasıtası ile hastalığın üstüne düşerse, bu iyice kökleşir.

İnsan bu hastalıktan, imanın neticesi olan tevekkül ile kurtulabilir. Maddi hastalıkların tesadüfi olmadığını, iman ile bilip gerekli tedaviye de müracat ettikten sonra tevekkül etse, bu hastalık azalır ve zaman içinde kendiliğinden gider.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 8.850
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Firaki
Zarar ve menfaat, Onun elindedir. O hem Hakîmdir, abes iş yapmaz. Hem Rahîmdir, ihsanı, merhameti çoktur" diye itikad ettiğinden, her şeyde bir hazîne-i rahmet kapısını bulur. Duâ ile çalar. Hem herşeyi kendi Rabbinin emrine musahhar görür. Rabbine ilticâ eder; tevekkül ile istinad edip, her musîbete karşı tahassun eder. İmânı ona bir emniyet-i tâmme verir. 3. Söz
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...