"Mizan", "Nizam" ve "Terazi" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Mizan; "terazi, ölçü ve tartı" manasına gelmektedir.

Mizan ile terazi müteradif yani aynı manada kullanılıyor.

Mizan, ahirette hesaptan sonra herkesin amellerinin tartıldığı ilahi adalet ölçüsüdür. Hakikati bizce bilinmeyen mizan, dünyadaki ölçü aletlerinin hiçbirine benzemez. Ölüm aslî vatana sevkiyatın ilk safhasıdır. Bunu diriliş, vakfe ve mizan safhaları takip edecek ve imanla göçüp mizanda sevapları ağır gelenler sırattan geçip cennete varacaklardır. İmanla göçtüğü halde günahları ağır gelenler ise, cezalarını çekip cehennem azabıyla yıkanıp temizlendikten sonra cennete gideceklerdir.

Mizan hakkında Kur'an'da şöyle buyurulur:

"Biz kıyamet günü için adalet terazileri kurarız. Artık kimseye, hiçbir şekilde haksızlık edilmez. (Yapılan iş) bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu (adalet terazisine) getiririz. Hesap görücü olarak (herkese) yeteriz." (Enbiyâ Suresi, 21/47)

Nizam; Sıra, dizi, düzen, dizilmiş ve sıralanmış olan şey manalarına gelmektedir.

Mizan içinde nizam; bir kaideye binaen tertib olunmak ve ona binaen tertib olundukları kaide gibi manalara gelmektedir.

Her şey kendi mahiyetine göre en mükemmel bir nizam üzere yaratılmıştır. Bütün fennî ilimler bu nizamın tercümanlığını yapmaktadır. Bu nizam ise hassas bir ölçüyü göstermektedir. Kendi organlarımızın yerlerine, büyüklüklerine, şekillerine ve vazifelerine baktığımızda hepsinin ölçülü olarak yaratıldığını ve bu nizamlı yaratılış sayesinde her organımızdan en iyi şekilde faydalandığımızı görürüz.

Meselâ; iki kulağımızın simetriği ve en uygun bir şekilde yerleştirilmeleri, nizam'a işaret ederken, iki kulağın ağırlığı ve büyüklüğünün birbirine denk olması da, mizan'a delalet etmektedir.

Kâinat ağacının meyvesi olan insandaki bu nizam gösteriyor ki, onu meyve veren kâinatta da her şey nizamlı ve mizanlı yaratılmıştır.

"Biz gözümüzü açtıkça, kâinat yüzüne nazarımızı saldırdıkça, en evvel gözümüze ilişen, âmm ve mükemmel bir nizamdır ve şamil, hassas bir mizandır. Görüyoruz, herşey dakik bir nizamla, hassas bir mizan ve ölçü içindedir."(Yirminci Mektup İkinci Makam)

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
M
Okunma sayısı : 7.811
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...