"Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm ile konuşacak ve konuşmuş ve resul yapacak ve yapmış ve sair nev-i beşere rehber yapacak ve yapmıştır." Bu konuşma Allah için bir ihtiyaç mıdır?
Değerli Kardeşimiz;
Allah, ihtiyaç sahibi olmaktan, bir şeye muhtaç olmaktan, bütün noksan sıfatların her türlüsünden münezzeh ve mukaddestir. Konuşmak isteme ya da konuşmaya ihtiyaç duyma gibi hâller de bir çeşit muhtaçlıktır ki, Allah bu vasıflardan münezzeh ve mukaddestir.
Lakin konuşmak ile konuşmaya ihtiyaç duymak farklı şeylerdir. Her konuşan konuşmaya ihtiyaç duyduğu için konuşmuyor. Allah konuşmaya ihtiyaç duymadan konuşur. İnsan ise ihtiyaç duyduğu için konuşur.
İnsanların en büyük hatası, Allah’ı ve onun sonsuz sıfatlarını kendine yanlış bir kıyas ile benzetmesidir. Hâlbuki ne Allah ne de sıfatları mahlûkattan ve mevcudattan hiçbir şeyle mukayese edilemez. Kıyas ancak aynı cins ve türler arasında olur. Allah mahlûkat ve mevcudattan münezzeh ve mukaddes olduğuna göre, bunlarla mukayese edilmesi mümkün değildir.
Allah’ın peygamberlerle konuşması ilahi bir tercihtir, ama mecburiyet değildir. Kâinatı da bu tercihe uygun bir şekilde yaratmıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar