"Mühim ve büyük bir umur-u hayriyenin çok muzır mânileri olur. Şeytanlar o hizmetin hâdimleriyle çok uğraşır. Bu mânilere ve bu şeytanlara karşı ihlâs kuvvetine dayanmak gerektir." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Muzır yani zararlı manileri çıkaranlar insi ve cinni şeytanlardır.

Cenab-ı Hak hayırlı işlerin önüne bazı maniler koyar ve birçok hikmete binaen hayra ulaşmayı zorlaştırır. Çünkü sabır ve metanetle bu manileri aşan, zorlukların üstesinden gelenler azim sevaplar kazanacak ve ebedî saadetlere mazhar olacaklardır. Başta nefis ve şeytan olmak üzere kötü arkadaş ve çevre hayırlı işler yapmamıza engel olurlar. İnsan bu cihetle çetin bir imtihan içindedir. Yani bir hayır işleyebilmesi için nefis, şeytan, kötü arkadaş ve kötü çevre ile mücadele edip, başarılı olması lazımdır.

Oysa insan yaratılış itibariyle gayet zayıf, çok aciz ve nefsi itibariyle de kötülüğe meyillidir. Bunun için de sonsuz bir kudrete dayanması, O’nun inayetine mazhar olması iktiza eder. Allah’ın sonsuz kudretini en kısa ve kolay yoldan kazanmanın vesilesi ise ihlastır. Çünkü ihlas Allah’ın rızasını her şeyden üstünde görmektir.

İhlası ile sonsuz kudrete istinad eden bir mümin, önündeki manileri aşmakta ve hayra ulaşmakta zorluk çekmez.

İhlas bitmez tükenmez bir kuvvettir; onun karşısında hiçbir nefsani ve beşeri güç duramaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 12.673
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

turkkamuran

Burayla ilgili derste şöyle bir örnek verildi:

Evden çıkacakken misafir geldi, bu muzır manidir. Ya derse gelecek ya da çekip gidecek. Sen dersini aksatmayacaksın...

Misafir muzır mani midir, bu misal doğru mu?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale

Evvela; insanın hayatında bu tarz tevafuklar birkaç kez meydana gelir, bu yüzden eve gelen misafire muzır demek pek uygun bir tabir olmamış. Şayet birisi kasten ve özellikle ders günleri gelip senin derse gitmene mani olmayı hedefliyorsa o zaman muzır mani denilebilir.

İkincisi; etrafımızdaki dost ve akrabalarımıza, ders günlerinde evde olmayacağımızı, başka zamanlar müsait olacağımızı pekala bildirebiliriz. Bildirmiyorsak bu bizim kusurumuz, kendi muzırlığımız olur.

Üçüncüsü; Risale-i Nur mesleği kavl-i leyyin ve müspet hareketi esas aldığı için, böyle rencide edici ve kırıcı üslupları terk edip, nezih bir dil ile hakikatleri neşretmek gerekiyor. Eve gelen misafire "muzır mani" ifadesi kullanmak bu ölçüye uymuyor.

Son olarak; bizim inanç ve kültürümüzde misafirin yeri ayrı bir değerlidir, asla böyle bir ifade kullanılmaz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
turkkamuran

Teşekkürler.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...