"Mü'minde dahi bir maraz-ı asabî bulunuyor veya maraz-ı kalbî var. O dahi ehl-i dalalet gibi, ehemmiyetsiz şeylere ziyade ehemmiyet verir." Buradaki hastalıkla birlikte cümleyi izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
İnsanın fıtratında, dünyanın basit ve âdi şeylerine karşı lüzumundan fazla ehemmiyet verme ve meşgul olma zafiyeti bulunuyor. İşte Üstadımız bu zafiyeti "maraz-ı asabî" ya da "maraz-ı kalbî" olarak tasvir ediyor.
Bu zafiyet küfür ehlinde daha ziyade oluyor; çünkü onların nazarında, âleminde, dünyasında ahiret, beka, Allah gibi mefhumlar yer tutmuyor. Dolayısı ile kâfirlerin birinci derdi ve en mühim gayesi, dünya ve onun ehemmiyetsiz işleri oluyor. Bu yüzden, iki paralık dünya umuruna bütün vaktini ve enerjisini sarf edebiliyor. Çünkü meşgul olacağı başka ulvî gayesi ve hedefi bulunmuyor.
Bu hastalık zaman zaman mü’minlerde de nüksediyor, lakin mü’minlerde bulunan iman ve ahiret inancı, derecesine göre bu hastalığın tesirini azaltıp çabuk intibahına sebebiyet veriyor.
Koca koca adamlar bir futbol maçı üzerine saatlerce yorum ve konuşma yapıyorlar, hatta bazen birbirine giriyorlar. Halbuki futbol 90 dakikalık basit bir oyundan ibarettir...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Asabi kelimesi burada bedenin ihtiyaç ve arzuları anlamında kullanılıyor. Zaten insanı dünyaya müptela eden birinci sebep bedenin bu ihtiyaç ve arzularıdır.