220
İçerikler
-
"Salâvat getirmek, tek başıyla bir tarik-i hakikattir." Herhangi bir cemaat veya tarikate girmeyen kişi, sadece salavat ile nefsini terbiye edip, imanını kemale erdirebilir mi?
-
"Resul-i Ekrem hem abd, hem resul olduğundan, ubudiyet cihetiyle salât ister, risalet cihetiyle selâm ister." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"Ubudiyet cihetiyle salât ister, risalet cihetiyle selâm ister." Buradaki "salat"ı açar mısınız? Yani biz dua ederken hem Peygamber Efendimiz hem de kendimiz için ne istemiş oluyoruz?
-
"Nedir şu tabiat ki, ehl-i dalâlet ve gaflet ona saplanmışlar; küfür ve küfrâna girip, ahsen-i takvimden esfel-i sâfilîne sukut etmişler?" Sünnetullah ve Âdetullah ile izah eder misiniz?
-
"Ne için ehl-i küfür ve dalâlet dünyada ehl-i hidayete galip oluyor?" sualinin cevabını nasıl anlamalıyız?
-
"Bir vakit elmasçı zengin bir adam divane olur, çarşıya gider... Hem bir vakit bir padişah sarhoş olur, çocukların içine girer..." Burada ne anlatılmak isteniyor?
-
"Küfür bir divaneliktir, dalalet bir sarhoşluktur, gaflet bir sersemliktir." Bu tabirlerin birlikte zikredilmesinin hikmeti ne olabilir?
-
"Küfrün divaneliğiyle, dalâletin sekriyle, gafletin şaşkınlığıyla, fıtraten ebedî ve ebed müşterisi olan bir lâtife-i insaniye sukut eder." Cümlesi ile dördüncü meseleyi izah eder misiniz?
-
"Ebedî şeyler yerine fâni şeyler alır, yüksek fiyat verir." Ehl-i hidayet, ehl-i küfür gibi dünyaya ait işlere yüksek fiyat vermiyor. Buradan hiçbir zaman ehl-i küfrü geçemeyecek neticesi çıkmaz mı?
-
"Mü'minde dahi bir maraz-ı asabî bulunuyor veya maraz-ı kalbî var. O dahi ehl-i dalalet gibi, ehemmiyetsiz şeylere ziyade ehemmiyet verir." Buradaki hastalıkla birlikte cümleyi izah eder misiniz?
-
"Ashab-ı Bedir, şühedâ-yı Uhud'la beraber, Bedirle Uhud şühedâsından bulunan bir tek sayılmak, hem isimleri bir olanlar bir sayılmak şartıyla, iki yüz altmıştır." İzah eder misiniz?
-
"Âyette her bir harfin ne kadar tekerrür ettiği ve Ashab-ı Bedir ve Uhud ve Suffa'nın esmasına ne derece muvafık aded göstermesine, gelecek hurufata dikkat et..." İzah eder misiniz?
-
"Huruf-u hecaiyeyi tazammun etmiş. Fakat bunun aksine olarak, o hurufatın tekraratı acib bir tarz-ı münasebettedir..." İzah eder misiniz? Kelimat-ı hecaiyye ne demektir?
-
"Rükû ve secdede devam ve kesrette meşhur olan Hazret-i Aliyyi’l-Murtaza’ya işaret ediyor." ne demektir?
-
"Talebelerimden benimle en ziyade alâkadarı Nur isimli bulunanlardır." İfadesini misallerle izah eder misiniz?