220

İçerikler


  1. "Salâvat getirmek, tek başıyla bir tarik-i hakikattir." Herhangi bir cemaat veya tarikate girmeyen kişi, sadece salavat ile nefsini terbiye edip, imanını kemale erdirebilir mi?

  2. "Resul-i Ekrem hem abd, hem resul olduğundan, ubudiyet cihetiyle salât ister, risalet cihetiyle selâm ister." Devamıyla izah eder misiniz?

  3. "Ubudiyet cihetiyle salât ister, risalet cihetiyle selâm ister." Buradaki "salat"ı açar mısınız? Yani biz dua ederken hem Peygamber Efendimiz hem de kendimiz için ne istemiş oluyoruz?

  4. "Nedir şu tabiat ki, ehl-i dalâlet ve gaflet ona saplanmışlar; küfür ve küfrâna girip, ahsen-i takvimden esfel-i sâfilîne sukut etmişler?" Sünnetullah ve Âdetullah ile izah eder misiniz?

  5. "Ne için ehl-i küfür ve dalâlet dünyada ehl-i hidayete galip oluyor?" sualinin cevabını nasıl anlamalıyız?

  6. "Bir vakit elmasçı zengin bir adam divane olur, çarşıya gider... Hem bir vakit bir padişah sarhoş olur, çocukların içine girer..." Burada ne anlatılmak isteniyor?

  7. "Küfür bir divaneliktir, dalalet bir sarhoşluktur, gaflet bir sersemliktir." Bu tabirlerin birlikte zikredilmesinin hikmeti ne olabilir?

  8. "Küfrün divaneliğiyle, dalâletin sekriyle, gafletin şaşkınlığıyla, fıtraten ebedî ve ebed müşterisi olan bir lâtife-i insaniye sukut eder." Cümlesi ile dördüncü meseleyi izah eder misiniz?

  9. "Ebedî şeyler yerine fâni şeyler alır, yüksek fiyat verir." Ehl-i hidayet, ehl-i küfür gibi dünyaya ait işlere yüksek fiyat vermiyor. Buradan hiçbir zaman ehl-i küfrü geçemeyecek neticesi çıkmaz mı?

  10. "Mü'minde dahi bir maraz-ı asabî bulunuyor veya maraz-ı kalbî var. O dahi ehl-i dalalet gibi, ehemmiyetsiz şeylere ziyade ehemmiyet verir." Buradaki hastalıkla birlikte cümleyi izah eder misiniz?

  11. "Ashab-ı Bedir, şühedâ-yı Uhud'la beraber, Bedirle Uhud şühedâsından bulunan bir tek sayılmak, hem isimleri bir olanlar bir sayılmak şartıyla, iki yüz altmıştır." İzah eder misiniz?

  12. "Âyette her bir harfin ne kadar tekerrür ettiği ve Ashab-ı Bedir ve Uhud ve Suffa'nın esmasına ne derece muvafık aded göstermesine, gelecek hurufata dikkat et..." İzah eder misiniz?

  13. "Huruf-u hecaiyeyi tazammun etmiş. Fakat bunun aksine olarak, o hurufatın tekraratı acib bir tarz-ı münasebettedir..." İzah eder misiniz? Kelimat-ı hecaiyye ne demektir?

  14. "Rükû ve secdede devam ve kesrette meşhur olan Hazret-i Aliyyi’l-Murtaza’ya işaret ediyor." ne demektir?

  15. "Talebelerimden benimle en ziyade alâkadarı Nur isimli bulunanlardır." İfadesini misallerle izah eder misiniz?

Yükleniyor...