"Müsbet milliyet, hayat-ı içtimaiyenin ihtiyac-ı dahilisinden ileri geliyor. Teavüne, tesanüde sebeptir; menfaatli bir kuvvet temin eder,.." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Müsbet milliyetçilikte, başka millet ve kavimleri sırf millet ve kavminden dolayı tahkir etmek ve küçük görmek yoktur.
- Başka milletlerin dil ve örfünü, sırf milliyetçilik damarı ile inkâr etmeyi kabul etmez.
- Millet ve kavmi, insanlar arasında bir tanışma ve yardımlaşma vasıtası olarak görür.
- Kendi milliyetini sevmesi, başka milletlere düşman olmasını gerektirmez.
- Üstünlüğün milliyet ve kavmiyette değil; iman, takva ve fazilette olduğunu bilir.
- Kavmini ve milliyetini inanç ve imanına bir zırh, bir kabuk olarak görür; ırkçılıkta olduğu gibi, inancı ve imanı kabuk, kavmi ve milliyeti öz olarak görmez.
Milliyetçilik bu ölçüler içinde olursa, içtimai hayatın birçok ihtiyaçlarını temin eder, huzur ve refaha vesile olur. Zira her bir kavim diğer kavimlerden kültür, ahlak, fazilet vs. bakımdan farklı olduğu için, insanlığa hizmet ediyor.
Yani her bir milletin özel bir vasfı inkişaf ettiğinden diğer milletler de bunların bu özel hallerinden istifade ederek, kendilerinin eksik kaldıkları noktaları böylece kapatabilmişlerdir. Mesela, bazı milletler daha çok edebiyat ve ilme hizmet ediyor, bazıları daha ziyade kahraman bir ordu gibi İslam’ın teali ve terakkisi için cihad edip, fetihler elde ediyor vs...
Hatta geniş dairede her kavim insanlığa hizmet açısından bu şekilde değerlendirilebilir. Bazı devletler fen ve teknik sahada nice buluşlara imza atıyor, bazıları tarıma hizmet ediyor, bazıları da sanayide insanlığa hizmet veriyor vs.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü